Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού έλαβαν μέρος σε βιωματική δράση με τίτλο: «Ταξίδια στο διάστημα!», στο πλαίσιο τού προγράμματος "ARTEMIS MISSION" τής NASA. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ και Γ΄ τάξης και από τα τμήματα τής Ζώνης Επιστημών και Πολιτισμού τής Β΄ τάξης: Λέσχη Stem, Λέσχη Φυσικών Επιστημών και Λέσχη "Artemis Mission".

Η δράση αυτή περιελάμβανε προβολές μέσα σε ένα φορητό ψηφιακό πλανητάριο και στη συνέχεια παρατήρηση με τηλεσκόπιο. Το φορητό πλανητάριο, μια ειδική ημιμόνιμη φορητή κατασκευή σταθερού θόλου με καρέκλες για τους θεατές, προσέφερε μια πρωτότυπη οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία. Οι εικόνες προβλήθηκαν σε όλη την εσωτερική επιφάνεια τού θόλου, ώστε να περιβάλλουν πλήρως τα παιδιά, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον.

Οι μαθητές τής Α΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία «Φανταστείτε το φεγγάρι», ένα ταξίδι στο πώς η παρουσία τής Σελήνης ώθησε την ανθρώπινη δημιουργικότητα, τη μάθηση και τη σπίθα για εξερεύνηση από την πρώτη στιγμή που κοιτάξαμε τον ουρανό. Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης και των Ζωνών τής Β΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία «Από τη Γη στο Σύμπαν», η οποία παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα τού αστρονομικού Σύμπαντος, όπως περιγράφεται από τη σύγχρονη επιστήμη.

Με το νέας τεχνολογίας τηλεσκόπιο "eVscope" τα παιδιά παρατήρησαν με ειδικά φίλτρα τον Ήλιο και τις μαύρες του κηλίδες - σκοτεινά σημεία, όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές τού άστρου. Κατά τη διάρκεια τής παρατήρησης ο αστροφυσικός κ. Σωτήρης Καρκαντέλος συνομίλησε με τους μαθητές για θέματα που αφορούν στη δημιουργία τού σύμπαντος και την εξέλιξή του στο πέρασμα των χρόνων, ενώ έλυσε και απορίες που προέκυψαν μετά την προβολή τής ταινίας.

Υπεύθυνες για τη διοργάνωση τής δράσης ήταν η Υποδιευθύντρια και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Αικατερίνη Ζωΐδου και η μαθηματικός κ. Ευρυδίκη Τζεφριού.