Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές των τμημάτων Βα΄ και Ββ΄ πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Νεύτωνας και το μήλο: Τι μας λένε οι μύθοι για την επιστήμη;».
Οι μαθητές μέσω μιας διαδραστικής αφήγησης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες τού 17ου αιώνα, τον Άγγλο μαθηματικό, αστρονόμο και φυσικό φιλόσοφο Ισαάκ Νεύτωνα.
Ο Ισαάκ Νεύτωνας θεωρείται ο πατέρας τής σύγχρονης επιστήμης για τις μελέτες του σχετικά με τη φύση τού φωτός αλλά κυρίως για τη μαθηματική διατύπωση των νόμων τής κίνησης και τής βαρύτητας των σωμάτων.
Μέσα από την αφήγηση οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία που συνδέει την πτώση ενός μήλου με τον Νεύτωνα, εστίασαν στη ζωή και το έργο του και μίλησαν για τις βασικές φυσικές έννοιες που ανέπτυξε.
Στο τέλος τής αφήγησης οι μαθητές συζήτησαν για τον ρόλο των μύθων στην ιστορία τής επιστήμης.
Μετά το τέλος τού εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν στον ίδιο χώρο την έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», στην οποία παρουσιάζονται ευρήματα από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Κατόπιν ακολούθησε περιήγηση στη γύρω περιοχή.
Συνοδοί καθηγητές στη διδακτική αυτή επίσκεψη ήταν οι κ. Γραικός Χαρίτων, Μιχαήλ Αγγελική και Καλοκαιρινού Σοφία.