Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετέχει, από το 2003, στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) τής UNESCO. Το Δίκτυο ιδρύθηκε το 1953 και έχει μέλη 8.000 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 177 χώρες με κοινό στόχο την υποστήριξη τής ποιοτικής εκπαίδευσης στην πράξη. Εντάσσεται στο μεγαλύτερο πρόγραμμα τής UNESCO «Εκπαίδευση για όλους (EFA)». Tα συνεργαζόμενα σχολεία δεσμεύονται να προωθήσουν τα ιδανικά τής UNESCO υλοποιώντας πιλοτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να καταστήσουν τους νέους ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις ενός περίπλοκου και συνεχώς αναπτυσσόμενου κόσμου.
Με μεσολάβηση τού Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου Ελλάδος και με αφορμή το έτος «Ελλάδας-Ρωσίας 2016», μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού ήρθαν σε επαφή με μαθητές από το 1.298ο Σχολείο τής Μόσχας, το οποίο είναι επίσης μέλος τού Δικτύου Σχολείων τής UNESCO. Η συνεργασία έχει στόχο την επαφή των Ρώσων και των Ελλήνων μαθητών με στοιχεία τού πολιτισμού τής Ελλάδας και τής Ρωσίας, αντίστοιχα, καθώς και με τα παγκόσμια μνημεία τής UNESCO (υπάρχουν περισσότερα από 50 συνολικά στις δύο χώρες).
H επίσημη έναρξη των επαφών πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016 στο Θέατρο τού Σχολείου με διαδικτυακή συνάντηση που υποστήριξε τεχνικά ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Β. Αργυράκης. Η συνάντηση εντάχθηκε στο πλαίσιο τής Ελληνικής Εβδομάδας που διοργάνωσε το ρωσικό σχολείο. Συμμετείχαν οι μαθητές όλων των τμημάτων τής Β΄ τάξης και ενός τμήματος τού Γυμνασίου τής Μόσχας, με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Tanya Denisova.
Η συνάντηση ξεκίνησε σε κλίμα ενθουσιασμού με επίδειξη ελληνικών χορών και παραδοσιακά τραγούδια που είχε προετοιμάσει ομάδα μαθητών τού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, με υπεύθυνους καθηγητές τον υποδιευθυντή μαθηματικό κ. Χ. Γραικό και την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας κ. Ι. Κορομπίλια. Παρουσιάστηκε ακόμη βίντεο, που είχε επεξεργαστεί η καθηγήτρια Τεχνολογίας κ. Ά. Βελαώρα, με παραδοσιακό χορό στον στίβο τού Σχολείου. Ακολούθησε παρουσίαση τού Αρσακείου και τής ιστορίας του από τη μαθήτρια Φιλοθέη Γκίνη και την καθηγήτρια Αγγλικής κ. Ε. Τρούλλου και μια αντίστοιχη παρουσίαση από Ρώσο μαθητή. Εντυπωσίασε η ενασχόληση τού ρωσικού σχολείου με προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, φιλαναγνωσίας, Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών κ.ά. συναφή, που ανοίγουν δρόμους συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο, τα ενδιαφέροντα, τα μαθήματα, την ιστορία κάθε χώρας, καθώς και τις λέξεις που τους φέρνει στο μυαλό η εικόνα τής Ελλάδας και τής Ρωσίας.Τη συζήτηση συντόνισαν η φιλόλογος κ. Β. Λουτριανάκη και η καθηγήτρια Αγγλικής κ. Μ. Μαρίν.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για μια χριστουγεννιάτικη συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί το σχέδιο εργασίας που θα φέρουν σε πέρας οι μαθητές των δύο σχολείων και που αφορά στη δημιουργία ενός πρωτότυπου επιτραπέζιου παιχνιδιού γνώσεων και «ξενάγησης» στα παγκόσμια μνημεία UNESCO των δύο χωρών.