Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» παρακολούθησαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Θησείο, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, Τσικνοπέμπτη.
Το ππρόγραμμα κινείται στην κατεύθυνση τής διδακτικής διαθεματικότητας, συνδέοντας τα μαθηματικά με την ιστορία τής επιστήμης και τής τέχνης.
Αρχικά οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, παρακολούθησαν διαδραστικές παρουσιάσεις και πειραματίστηκαν δημιουργώντας δικές τους κατασκευές και πρωτότυπα εκθέματα με στερεά σώματα. Μέσω τής βιωματικής αυτής προσέγγισης και αλληλεπίδρασης τα παιδιά διατύπωσαν με επαγωγικούς συλλογισμούς μαθηματικούς και φυσικούς νόμους και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους δύο ορόφους των διαδραστικών και των εικαστικών εκθεμάτων, με τη διακριτική καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένων μουσειοπαιδαγωγών.
Οι παρουσιάσεις-δραστηριότητες σχετίζονταν με επιλεγμένα διαδραστικά-παραστατικά εκθέματα κατανόησης τής επιστημονικής σκέψης και έργα τέχνης από τη συλλογή τού Μουσείου και επικεντρώθηκαν στις εξής θεματικές ενότητες: «Μετασχηματισμοί, συμμετρίες και γεωμετρικά μοτίβα», «Οι οφθαλμαπάτες τής τέχνης και η γεωμετρική αλήθεια», «Τα μαθηματικά στη φύση και την τέχνη», «Λόγος, αναλογία, χρυσή τομή».
Ακολούθησε περίπατος στην περιοχή τού Θησείου και γεύμα σε ψητοπωλείο στο Νέο Ψυχικό, όπως απαιτούσε το έθιμο τής ημέρας.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές τους κ. Χ. Τίγκο, Θ. Κόκκοτα, Αικ. Ημέλλου, Ευ. Λουτριανάκη και Ελ. Σκούμπου.