Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 μαθητές, γονείς και καθηγητές τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συναντήθηκαν στο Ρώσικο Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν το 4ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Εθνικών Παραδόσεων, που διοργανώνεται από τη ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.
Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η αντιπροσωπία τού Αρσακείου– όπως και οι αντιπροσωπίες των υπολοίπων χωρών– ετοίμασαν ένα περίπτερο με παραδοσιακά ελληνικά αντικείμενα (κεντήματα, υφαντά, έργα λαϊκής ζωγραφικής, αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλματιδίων), αλλά και με μεζεδάκια, γλυκύσματα και ποτά τού τόπου μας.
Στη συνέχεια ο διευθυντής τού σχολείου τής ρωσικής πρεσβείας, πλαισιωμένος από καθηγητές και μαθητές τού ρωσικού σχολείου, υποδέχθηκαν και ξενάγησαν τους ΄Έλληνες μαθητές στους χώρους τού φιλόξενου σχολείου τους. Επιστρέφοντας στο Πολιτιστικό Κέντρο, οι μαθητές χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, καθώς κάθε εθνική αντιπροσωπία είχε αναλάβει να παρουσιάσει χορούς και τραγούδια τού τόπου της.
Τέλος, στη δεξίωση που ακολούθησε, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευτούν πρωτόγνωρα εδέσματα και συνταγές, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση βίωσαν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, καθώς ήρθαν σε επαφή με στοιχεία πολιτισμών μακρινών και άγνωστων.