Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με έντονες εικόνες και ουσιαστικό προβληματισμό προσέγγισαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού την περίοδο τού Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, την Κατοχή και την απελευθέρωση στο πλαίσιο τού επίσημου εορτασμού τής 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ήδη από τις πρώτες ημέρες τού σχολικού έτους οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά τα γεγονότα με προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις, καθώς και με παραγωγή πρωτότυπων κειμένων που αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια κατά την προετοιμασία τής εορτής. Χαρακτηριστική τής ουσιαστικής συμβολής των μαθητών είναι η συγγραφή και η εκφώνηση τού πανηγυρικού λόγου από δύο μαθήτριες τής Γ΄ τάξης.
Στο α΄ μέρος τού εορτασμού στίχοι ποιητών και εικόνες από τον "Μεγάλο περίπατο τού Πέτρου" τής Άλκης Ζέη συνδυάστηκαν αρμονικά και έδωσαν σφαιρική και στοχευμένη εικόνα τής περιόδου. Έμφαση δόθηκε στον αντίκτυπο που είχε η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον τρόπο με τον οποίο εξυμνούν τα κατορθώματα τού ελληνικού λαού επώνυμοι σύγχρονοι ηγέτες που συμμετέχουν στις δράσεις τού OXI DAY Foundation τής Ουάσιγκτον. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών σε διήμερο γύρισμα βίντεο-περιήγησης στα κρατητήρια τής Κοραή, στο Πολεμικό και στο Εβραϊκό Μουσείο και στο Σύνταγμα. Οι εικόνες τής πόλης «αφηγήθηκαν» με τον δικό τους τρόπο την ιστορία και οι μαθητές έγιναν μέτοχοι αυτής τής αφήγησης συγγράφοντας δημιουργικές ομιλίες με αφορμή έννοιες όπως «πίστη», «αντίσταση», «ήρωας»... Το βίντεο, διάρκειας 12 λεπτών, προβλήθηκε στο β΄ μέρος τής εκδήλωσης και παράλληλα οι μαθητές μοιράστηκαν με παραστατικότητα όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γέννησε η επαφή με τους χώρους μνήμης.
Το τελικό αίτημα των μαθητών στο κλείσιμο τής εορτής προέκυψε αβίαστα, με δική τους πρωτοβουλία: να επαγρυπνούμε για την ειρήνη και να αντιστεκόμαστε σε ό,τι αλλοιώνει την ποιότητα ζωής, το ήθος, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τα δικά τους «Όχι» ακούστηκαν δυνατά και έμοιαζαν με υπόσχεση για τη δική τους συμβολή σε ένα ειρηνικό μέλλον: «Λέμε "Όχι" στον ρατσισμό, στον εγωισμό, στο ψέμα, στην υποκρισία, στη μισαλλοδοξία...».
Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους η Επόπτρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων κ. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά και ο Συντονιστής Φιλολόγων κ. Γ. Χριστόπουλος, καθώς και πλήθος γονέων, αποφοίτων και φίλων των Σχολείων.
Η ταυτότητα τής εορτής: Πατήστε εδώ