Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 οι μαθητές τής Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσάκειου Γυμνάσιου Ψυχικού επισκεφθήκαν το Μουσείο Μπενάκη, όπου παρακολούθησαν το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους "KinderDocs".
Πρόκειται για βραβευμένα ντοκιμαντέρ-ταινίες μικρού μήκους για παιδιά και νέους, καθώς και δασκάλους, καθηγητές και γονείς.

Τα τρία ντοκιμαντέρ που παρακολούθησαν οι μαθητές είχαν ως θέμα την παιδική εργασία και τα όνειρα που κάνουν οι νέοι για το μέλλον:

"Kayayo"
Kayayo στα Dagbani (γλώσσα των κατοίκων τής Γκάνας) σημαίνει αχθοφόρος.
Στη Γκάνα 100.000 κορίτσια ηλικίας από 6 ετών δουλεύουν στις αγορές κουβαλώντας εμπορεύματα πάνω σε ένα καλάθι που στηρίζουν στο κεφάλι τους.
Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους.
Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η πρωταγωνίστρια τού ντοκιμαντέρ, η οκτάχρονη Μπαμούνου.

"Apollo Javakheti"
Το Javakheti είναι μια φτωχή αγροτική περιοχή τής Γεωργίας.
"Apollo" το διαστημικό πρόγραμμα τής Nasa, που σκοπό είχε την επάνδρωση τής σελήνης.
O δωδεκάχρονος Μπαντούρα έχει χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο και ζει με τη μητέρα του σε ένα μικρό χωριό στη Γεωργία.
Δουλεύει ως βοσκός και βοηθός τυροκόμος και ονειρεύεται να πάει στην Αμερική κι από εκεί στο φεγγάρι... 
Το ντοκιμαντέρ τελειώνει με μια υπερρεαλιστική σκηνή όπου ο μικρός Μπαντούρα δημιουργεί μια πρόχειρη κατασκευή-διαστημόπλοιο από χαρτόνι και ξύλα, και ονειρεύεται ότι είναι αστροναύτης.

"Hello - Salaam"
Στις διακοπές τους δυο παιδιά από την Ολλανδία ο Μέρλιν και ο Σιλ αποφασίζουν να πάνε στη Λέσβο, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, για να γνωρίσουν παιδιά στην ηλικία τους και να δουν από πρώτο χέρι πώς ζουν και πώς τα βγάζουν πέρα.
Η τρίτη ταινία έκλεισε τον κύκλο των ντοκιμαντέρ με μια αισιόδοξη νότα.
Τα παιδιά γνωρίζονται, προσπαθούν να επικοινωνήσουν και διαπιστώνουν ότι τους ενώνουν τα όνειρα που έχουν για το μέλλον.

Τα τρία ντοκιμαντέρ εντυπωσίασαν τους μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια εξέφρασαντον τον έντονο προβληματισμό τους σε μια συζήτηση που συντόνισαν οι άνθρωποι τού "The Home Project", ενός κοινωφελούς οργανισμού που συστάθηκε με σκοπό την παροχή υποστήριξης, προστασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στη χώρα μας.