Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν την κινηματογραφική ταινία "Bend It Like Beckham" (Κάντο όπως ο Μπέκαμ), σε σκηνοθεσία τής Gurinder Chadha, στο πλαίσιο τής Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

Πρόκειται για μια κωμωδία που επικεντρώνεται σε κοινωνικά θέματα, θεσμούς, παραδόσεις και προκαταλήψεις, που χαρακτηρίζουν τη Μεγάλη Βρετανία και τις εθνικές κοινότητες που ζουν σ' αυτήν.

Πίσω όμως από την ευθυμία και τους κωμικούς τόνους αναγνωρίζουμε την ουσία των πραγμάτων, καθώς προσεγγίζει τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες με μια διάθεση αισιοδοξίας και ελπίδας.

Κεντρικό πρόσωπο τής αφήγησης είναι η Jess, η μικρότερη κόρη μιας τυπικής αγγλο-ινδικής οικογένειας.
Στα πρώτα βήματα τής ενηλικίωσης η ηρωίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιλογές που έχει κάνει πριν απ' αυτήν και γι' αυτήν το οικογενειακό της περιβάλλον.
Οι γονείς της τρέφουν ελπίδες για σπουδές, γάμο με ένα καλό παλικάρι και δείπνα με παραδοσιακά καυτερά πιάτα ινδικής κουζίνας...

Εκείνη όμως έχει άλλα όνειρα για τον εαυτό της, θέλει να μεγαλουργήσει στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου και έχει ως απόλυτο ίνδαλμά της τον διάσημο ποδοσφαιριστή David Beckham.
To πάθος τής κόρης τους, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς της, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το ριζοσπαστικό, για τα δεδομένα και την κουλτούρα τους, χόμπι της.
Οι απόπειρές τους να την αποτρέψουν οδηγούν σε μια σειρά από ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις, μπλεξίματα και τρίπλες μέχρι το… αναπόφευκτο κωμικό γκολ το φινάλε!

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, όπου βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού, στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου αλλά και στο Φεστιβάλ τού Τορόντο 2002, όπου και εκεί κέρδισε το Βραβείο Κοινού.

Στο τέλος τής προβολής ακολούθησε σχολιασμός τής ταινίας και σύντομη συζήτηση με τους μαθητές, την οποία συντόνισε η φιλόλογος κ. Μ. Δουζίνα.