Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τής προσπάθειας τού Σχολείου να αγαπήσουν οι μαθητές τη Λογοτεχνία και το Θέατρο, οι μαθητές  τής Γ΄ και Β΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 (η Γ΄ τάξη) και τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 (η Β΄ τάξη), στο θέατρο τού Σχολείου, τη θεατρική παράσταση "Ο Μοσκώβ-Σελήμ" τού Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή τού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, τού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και τής θεατρικής ομάδας "ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ", που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στον  διαγωνισμό τού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου τής Πρίστινα, στο Κόσοβο το 2019, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.


Αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών η ομάδα των ηθοποιών μεταφέρει τους θεατές, με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία τού 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Ο "Μοσκώβ-Σελήμ" τού Γ. Βιζυηνού, το αριστούργημα αυτό τής νεοελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών.
Ο Μοσκώβ-Σελήμ, που αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα, ίσως τον ίδιο τον συγγραφέα, είναι ένας Τούρκος στρατιώτης, που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσο-τουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να «γίνει» Ρώσος.

Ταυτόχρονα, όμως, στο αφήγημα τού Βιζυηνού, είναι, ίσως, η πρώτη φορά που ένα λογοτεχνικό έργο περιγράφει την ιστορία ενός ιδιότυπου “bullying”, που υφίσταται ο ήρωας, καθώς χωρίς να γνωρίζουν τι πέρασε στη ζωή του, όλοι θεωρούν τρελό τον Μοσκώβ-Σελήμ.

Έτσι, μέσα από την διήγηση των περιπετειών τού ήρωά του, ο συγγραφέας μάς καλεί να ανακαλύψουμε τον "Άλλον" δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μετά το τέλος τής παράστασης ακολούθησε συζήτηση των μαθητών με τους ηθοποιούς.