Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τού εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη τής ελληνικής επανάστασης οι μαθητές τού τμήματος Β΄γ τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού υλοποίησαν τη δράση «Ζωγραφική, ιστορία και αφήγηση για το 1821», σε συνεργασία με το παράρτημα τής Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα.

Η Επανάσταση τού 1821 αποτελεί γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας, αφού, μετά από περίπου δέκα χρόνια σκληρού αγώνα, οδήγησε τους Έλληνες στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς.

Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη τής ελληνικής επανάστασης γιορτάστηκε πανελλαδικά με τη λαμπρότητα που τής αξίζει.

Έτσι οι μαθητές θέλησαν να αποτίσουν μικρό φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές τής εθνικής απελευθέρωσης, προσεγγίζοντας την Επανάσταση από μια διαφορετική οπτική: αντλώντας έμπνευση από τους πίνακες ιστορικής ζωγραφικής τής Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα και στην Κέρκυρα.

Η δράση υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τού 2021 στη διάρκεια των μαθημάτων τής Ιστορίας και τής Λογοτεχνίας. Αρχικά η επιμελήτρια τού παραρτήματος τής Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου, παλιά Αρσακειάδα, δέχτηκε με μεγάλη χαρά να μοιραστεί τις γνώσεις της με τους σημερινούς μαθητές τού Αρσακείου.

Εκπόνησε μικρά σχέδια εργασίας για τα παιδιά, με σκοπό να τα εξοικειώσει με τα έργα τέχνης ιστορικής ζωγραφικής που αντλούν τη θεματική τους από την ένδοξη εποχή τού 1821. Ο τελικός στόχος ήταν να παραγάγουν οι μαθητές ένα κείμενο δημιουργικής γραφής, απόρροια των σχεδίων εργασίας και των ασκήσεων παρατήρησης και δημιουργικής γραφής που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια προγραμματισμένων τηλεσυναντήσεων.

Το τελικό αποτέλεσμα απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι τα παιδιά με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να δημιουργήσουν εμπνευσμένες ιστορίες, ταξιδεύοντας με τη φαντασία τους σε μια από τις ενδοξότερες εποχές τής ελληνικής ιστορίας.

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες από τις εργασίες των μαθητών με τίτλο “Επανάσταση 1821: διαχρονική πηγή έμπνευσης!”, εδώ