Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού που συμμετέχουν στη ζώνη Επιστημών και Πολιτισμού, στις 4 Νοεμβρίου 2020, επιμελήθηκαν τη σπορά τού λαχανόκηπου τού Σχολείου. Η υπεύθυνη καθηγήτρια Βιολογίας κ. Χαρά-Κλειώ Ντόβα και οι κηπουροί τού Σχολείου βοήθησαν και καθοδήγησαν τους μαθητές στη σπορά και τη φύτευση των βιολογικών λαχανικών. Ακολούθησε η μελέτη τής συστηματικής κατάταξης και τής ανατομίας των φυτών, η παρατήρηση των κυττάρων τους στο μικροσκόπιο και έγινε αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες και τη θρεπτική αξία κάθε είδους.


Για τη δημιουργία τού σχολικού λαχανόκηπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούν και εκτός τής σχολικής αίθουσας. Τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδικασία τής βιωματικής μάθησης, εφαρμόζοντας πρακτικές που συνάδουν με την αειφόρο ανάπτυξη και τις αρχές τής υγιεινής διατροφής. Τα λαχανικά που παρήγαγαν είναι εποχικά (μαρούλια, σέλινο, μαϊντανός, κρεμμύδι, καρότα, μπρόκολο, σκόρδο κ.ά.) και βιολογικά, καθώς δεν γίνεται χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων.
Λόγω τής απότομης διακοπής τής διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας τη συντήρηση τού λαχανόκηπου ανέλαβαν οι κηπουροί των Σχολείων. Με την επάνοδο όμως στο Σχολείο οι μαθητές ενθουσιάστηκαν βλέποντας τους καρπούς τής ομαδικής τους εργασίας.