Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού επιδιώκεται η ένταξη τού θεάτρου και τού κινηματογράφου στην εκπαίδευση.

Όσον αφορά στον κινηματογράφο, εκτός από το γεγονός ότι οι μαθητές συχνά παρακολουθούν ταινίες στον χώρο τού Σχολείου, μπορούν επίσης να επιλέξουν στην Ζώνη Πολιτισμού τον κινηματογράφο ως δραστηριότητα με την οποία θα ασχοληθούν σε όλη την διάρκεια τής χρονιάς εντός τού πρωινού προγράμματος.

Στο κινηματογραφικό εργαστήρι οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την τέχνη τού κινηματογράφου και μαθαίνουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας.

Επίσης, οι ίδιοι γράφουν το σενάριο, σκηνοθετούν και ετοιμάζουν το μοντάζ μιας ταινίας μικρού μήκους, την οποία στην συνέχεια προβάλλουν στους συμμαθητές τους όλων των τάξεων τού Σχολείου κατά την διάρκεια τού Πολιτιστικού Διημέρου.

Ειδικά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-2021 οι ταινίες που παρήγαγαν οι μαθητές των τμημάτων κινηματογράφου των Β΄ και Γ΄ τάξεων, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κ. Αραμπατζή, προβλήθηκαν στις αίθουσες κάθε τμήματος ξεχωριστά.

Ο τίτλος τής ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης που συμμετείχαν στο εργαστήρι κινηματογράφου είναι ‘’2007’’.

Η ονομασία ‘’2007’’ σηματοδοτεί το έτος γέννησης των μαθητών αυτών, που προσπαθούν μέσα από την ταινία να περιγράψουν πώς βίωσαν την περίοδο τής απαγόρευσης των μετακινήσεων και τής τηλεκπαίδευσης.

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης που συμμετείχαν στο εργαστήρι κινηματογράφου δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο ‘’2020-2021’’, που ίσως σε λίγα χρόνια να αποτελεί ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ.

Σε αυτήν οι μαθητές καταγράφουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες για το πώς αισθάνονταν στην αρχή, κατά την διάρκεια και στο τέλος τής περιόδου τής απαγόρευσης των μετακινήσεων, τι τους έλειψε περισσότερο και πώς ένιωσαν την στιγμή που επέστρεψαν στο σχολείο τους μετά από σχεδόν έξι μήνες τηλεκπαίδευσης.