Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η περυσινή καραντίνα μάς στέρησε πολλές σχολικές εκδηλώσεις για τις οποίες είμαστε πραγματικά υπερήφανοι.


Ήδη, όμως, το Α΄Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού προσπαθεί, όσο πιο συχνά γίνεται, να ξανακάνει την εκπαίδευση διαδικασία παιδείας και όχι αποκλειστικά ώρες συσσώρευσης γνώσεων.

Ο Νοέμβριος, λοιπόν, ήταν (εκτός των άλλων) Μήνας Εφηβείας και Μήνας Λογοτεχνίας!

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, οι μαθητές παρακολούθησαν διαδικτυακά τρεις συγγραφείς: τον Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη η Α΄τάξη, τον Γιώργο Χατζόπουλο η Β΄τάξη και τον Μάνο Κοντολέοντα η Γ΄τάξη.

Το σχολείο γέμισε με ιστορικά δεδομένα για τις σχέσεις Ελλήνων και Αράβων (π.χ. η ετυμολογία τού ονόματος "Διγενής" απεικονίζει τη διπλή καταγωγή τού θρυλικού υπερασπιστή των συνόρων τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από  Έλληνες και Άραβες), με τις μάσκες που φοράμε όλοι στην καθημερινότητά μας, με ιστορίες από τις φαβέλες τής Βραζιλίας και το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.

Οι μαθητές άκουσαν για παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς καμιά πρόνοια, για φόβους και φοβίες, για κατ’ επίφαση ασφάλεια και κρυφή ανασφάλεια, για ταξίδια σε χώρους, σε όνειρα και σε δρόμους τής φαντασίας μας...

Απόλαυσαν φωνές που μιλάνε μιαν άλλη γλώσσα, είδαν παρουσιάσεις με μοναδική εικονογράφηση.
Μα πάνω απ’ όλα  ένιωσαν και σκέφτηκαν!

Κι όλα αυτά γιατί μπορούμε να είμαστε ξανά στο Σχολείο, γιατί μπορούμε να είμαστε ξανά μαζί, γιατί μπορούμε να απολαμβάνουμε τη δροσιά τής λογοτεχνίας!