Αρσάκεια Ιωαννίνων

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις με θέμα “Εκφοβίζω τον σχολικό εκφοβισμό”, στο πλαίσιο τoύ σχεδίου δράσης που υλοποιεί εφέτος το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, στο θέατρο τού Σχολείου ενημερωτική συνάντηση των μαθητών τής Α΄ τάξης με τον κ. Γ. Κορμά, υπεύθυνο τής Γραμμής Βοήθειας τού Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (SaferInternet4Kids.gr) λειτουργεί, από τον Ιούλιο του 2016, υπό την αιγίδα τού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE, που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο, καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος τής Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο καταξιωμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό δρ Γεώργιος Κορμάς, με επαγγελματική εμπειρία πολλών ετών και έχοντας βοηθήσει πάνω από 1.000 παιδιά, επισκέφθηκε το Σχολείο και ενημέρωσε τους μαθητές για θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού και ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με:

• τους τρόπους διαχείρισης τού διαδικτυακού εκφοβισμού από τα παιδιά και τους γονείς τους.

• τους τρόπους με τους οποίους διάφορες ιστοσελίδες λειτουργούν ως πηγές άντλησης προσωπικών δεδομένων, επεξεργαζόμενες τις πληροφορίες των χρηστών κατά την επίσκεψη τού ιστότοπου και καταργώντας, στην ουσία, την ιδιωτικότητα και την προσωπική ταυτότητα των χρηστών (phising)

• τις ηθικές επιπτώσεις για θύτες και θύματα αλλά και τις νομικές κυρώσεις που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία για αξιόποινες πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων (π.χ. διακίνηση «ευαίσθητων» φωτογραφιών χωρίς τη συναίνεση των εικονιζόμενων/παιδική πορνογραφία)

• τον συσχετισμό τής αυξημένης χρήσης βιντεοπαιχνιδιών με την αύξηση τής επιθετικότητας, των παραβατικών συμπεριφορών, τής απομόνωσης των εφήβων, αλλά και τη σημασία τού επαρκούς, ποιοτικού ύπνου για τα παιδιά.

Τα παιδιά παρακολούθησαν προσεκτικά τον κ. Κορμά, εκδηλώνοντας ζωηρό ενδιαφέρον και απευθύνοντας πλήθος ερωτήσεων, οι οποίες απαντήθηκαν εμπεριστατωμένα από τον ομιλητή.

Να σημειωθεί ότι την ομιλία παρακολούθησαν με ανάλογο ενδιαφέρον και οι μαθητές τής Β΄ και Γ΄ τάξης από τις τάξεις τους, μέσω τής πλατφόρμας webex τού Σχολείου.

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο τής σχολικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης τής ενδοσχολικής βίας/εκφοβισμού στοχεύει στην υλοποίηση περαιτέρω διαδραστικών παρεμβάσεων σχετικά με το θέμα αυτό.