Αρσάκεια Ιωαννίνων

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για εξοικείωση των μαθητών μας με τον ποιοτικό κινηματογράφο, οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν μέσα στις αίθουσές τους, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, για τρεις διδακτικές ώρες, κινηματογραφικές ταινίες.

Η Α΄και η Β΄τάξη παρακολούθησε την ταινία «Ξύλινη κάμερα», τού Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη Ntshaveni Wa Luruli, μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Ν. Αφρικής και Αγγλίας, η οποία έχει βραβευτεί στα Φεστιβάλ Βερολίνου, Μόντρεαλ, Παρισιού και Έμντεν.

Οι πρωταγωνιστές τής ταινίας είναι δύο φίλοι που ζουν σε μια φτωχική συνοικία τού Κέιπ Τάουν μετά το τέλος τού Απαρτχάιντ και η ζωή τους αλλάζει ριζικά μετά από μια τυχαία ανακάλυψη που κάνουν.
Τα δύο αγόρια θα πρέπει να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο που θα τους οδηγήσει ή στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ή στον πρόωρο χαμό, αφού η κάμερα στα χέρια ενός εφήβου τον κάνει καλλιτέχνη, και το όπλο στα χέρια ενός άλλου τον κάνει αρχισυμμορίτη.
Το κορυφαίο έρχεται με την επαφή τού μικρού εκκολαπτόμενου κινηματογραφιστή με το πλουσιοκόριτσο λευκής οικογένειας που δεν έχει καταλάβει ότι οι μέρες τού Απαρτχάιντ πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Πολυβραβευμένο φιλμ που δείχνει την εγκατάλειψη και τον αγώνα επιβίωσης των παιδιών τού δρόμου στις παρυφές τής μεγαλούπολης, χωρίς να χάνει στιγμή τη γοητεία της.
Από τη μια ο ρεαλισμός τού ρατσιστικού προβλήματος, με γονείς ρατσιστές και δολοφονημένα παιδιά, και από την άλλη ένα μαύρο αγόρι και ένα λευκό κορίτσι που δραπετεύουν παρέα με μια κάμερα και ένα τσέλο…

Η Γ΄ τάξη παρακολούθησε την ταινία "August Rush", το αμερικανικό μουσικό δράμα του 2007 σε σκηνοθεσία Kirsten Sheriden, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ «Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής».

Ο εντεκάχρονος ήρωας, ο Ίβαν, είναι ένα μουσικό ταλέντο, ζει σε ορφανοτροφείο, απ’ όπου το σκάει, πηγαίνει στην Νέα Υόρκη και αναζητάει την μητέρα του, η οποία τον ψάχνει με την σειρά της. Ο πατέρας ψάχνει εν τω μεταξύ την μητέρα τού ήρωα. Οι ήχοι και οι ρυθμοί που ακούει στην περιπλάνησή του συνθέτουν το τελευταίο μουσικό κομμάτι τής ταινίας, το "August's Rhapsody".

Οι ταινίες, που άρεσαν στις μαθήτριες και τους μαθητές μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάλυψαν τις απαιτήσεις ενός συνειδητού θεατή, καλλιεργώντας την ψυχή τους και ακονίζοντας τη σκέψη τους.