Αρσάκεια Ιωαννίνων

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις των μαθητών, το Α΄Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού επέλεξε να πάει στο θέατρο που τόσο καιρό στερηθήκαμε όλοι...

Και για τις τρεις τάξεις, σε διαφορετικές για την κάθε μία ημερομηνίες, επιλέχθηκε η θεατρική παράσταση «Ντον Ζουάν» τού Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή και στην κλασική μετάφραση τού Παντελή Πρεβελάκη, στο Θέατρο "Σημείο".

Όλοι οι ρόλοι αποδίδονται από τις εξαιρετικές ερμηνείες τριών μόνο ηθοποιών, των Όμηρου Πουλάκη, Μάνιας Παπαδημητρίου και Δανάης Παπουτσή.

Ο γυναικοκατακτητής Ντον Ζουάν μπλέκει σε έρωτες και σε καυγάδες, ζει τη ζωή στο έπακρο, κηρύττοντας ταυτόχρονα επικίνδυνες ιδέες: δεν υπάρχει ούτε Θεός ούτε διάβολος, υπάρχει μόνο ο κόσμος που βλέπουμε και ο Ορθός Λόγος. Ζούμε μια ζωή, ας τη ζήσουμε λοιπόν καλά, υπόλογοι μόνο στον εαυτό μας, αδιαφορώντας για τη θεία ή την ανθρώπινη δικαιοσύνη...

Ο Ντον Ζουάν, μέσα από μια σειρά επεισοδίων, κωμικών και δραματικών, έρχεται αντιμέτωπος με όλες τις όψεις τής ανθρώπινης ζωής, επιμένοντας με ζήλο στις αντισυμβατικές απόψεις του, προκαλώντας τον έρωτα των γυναικών, την οργή των αντρών και τον διαρκή σκανδαλισμό τού υπηρέτη του Σγκαναρέλ, προσωποποίησης αυτού που λέμε «μέσου ανθρώπου», ρόλου που στο πρώτο ανέβασμα του έργου ερμηνεύτηκε από τον ίδιο το Μολιέρο.

Ο ήρωας προσπαθεί να αποτινάξει τα κοινωνικά, οικογενειακά και θρησκευτικά δεσμά του αναζητώντας την απόλυτη ελευθερία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους γύρω του.
Αλλά τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για όλους...

Τόσο το θέμα όσο και κεντρικός ήρωας, που αρέσκεται να αποπλανεί γυναίκες, είναι κοντά στην ηλικία των μαθητών μας, κοντά στα ψευδοδιλήμματα τής εποχής μας και κοντά στις αναζητήσεις ενός εφήβου.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρτια σε όλα τα επίπεδα παράσταση και τη συζήτηση που ακολούθησε, συνέβαλαν στην επιτυχία τής συγκεκριμένης δράσης.