Αρσάκεια Ιωαννίνων

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εφετινή τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή 95 μαθητών και μαθητριών τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στην Άνω Χώρα τής Ορεινής Ναυπακτίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 13 έως την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο τού αναλυτικού προγράμματος.

Η εκδρομή διοργανώθηκε με σκοπό να αποκαλύψει στα παιδιά τη φυσική ομορφιά τής Κεντρικής και τής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία, την παράδοση, καθώς και την κοινωνική ζωή των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Βοιωτίας.

Πρώτος σταθμός τής εκδρομής ήταν η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, η οποία είναι απλωμένη αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές τού Παρνασσού και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς τής χώρας μας. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την εντυπωσιακή θέα και τα σπίτια τού οικισμού με την απαράμιλλη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά και να απολαύσουν ένα γλυκό στην κεντρική πλατεία τής Αράχωβας.

Στη συνέχεια, αφού πέρασαν από τους Δελφούς, τους οποίους δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθούν λόγω απεργίας των αρχαιοφυλάκων, έφτασαν το μεσημέρι στο γραφικό Γαλαξίδι. Το οδοιπορικό στο Γαλαξίδι ξεκίνησε με την επίσκεψή τους στο Ναυτικό Μουσείο, που περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα τής ελληνικής ναυτικής παράδοσης, όπως εντυπωσιακά ακρόπρωρα με ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, ναυτικά όργαναημερολόγια των πλοίων, νηολόγια των Γαλαξιδιώτικων καραβιών, καθώς και θαυμάσιους πίνακες ιστιοφόρων.

Έπειτα επισκέφθηκαν τον ιστορικό ναό τού Αγίου Νικολάου με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του, περιηγήθηκαν στα γραφικά σοκάκια και γευμάτισαν στο λιμάνι τής όμορφης πόλης.
Αργά το απόγευμα έφτασαν στην Άνω Χώρα τής Ορεινής Ναυπακτίας, όπου αρκετά κουρασμένοι, αφού τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια, δείπνησαν και ξεκουράστηκαν.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψή τους στον Βοτανικό Κήπο Ναυπάκτου «Ζέλιος ΓΗ», έναν υπέροχο χώρο πρασίνου, έκτασης 100 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στην τοποθεσία «Αηδόνι» κοντά στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Για πάνω από τρεις ώρες, οι μαθητές είχαν τη σπάνια ευκαιρία να περιηγηθούν στους έξι θεματικούς κήπους με τα 3.500 φυτά και δένδρα από όλο τον κόσμο, να συναντήσουν και να ταΐσουν τα ελάφια, καθώς και να κάνουν πεζοπορία στο δάσος μέχρι τον ποταμό Εύηνο, στην όχθη τού οποίου και γευμάτισαν μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Μουσείο Άλατος στη λιμνοθάλασσα τού Μεσολογγίου, όπου  ενημερώθηκαν για το αλάτι, από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις ημέρες μας, γνώρισαν τα είδη τού αλατιού, πληροφορήθηκαν για τις αλυκές όλης τής χώρας, θαύμασαν έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το αλάτι και παρακολολούθησαν από κοντά τη διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής του.

Αργά το απόγευμα έφτασαν στην πανέμορφη πόλη τής Ναυπάκτου. Εκεί περιηγήθηκαν, με συνοδία ξεναγού, στο γραφικό ενετικό λιμανάκι τής πόλης με τον όμορφο φάρο του και επισκέφθηκαν το Βενετσιάνικο Κάστρο στην παλιά πόλη με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα πετρόκτιστα καλντερίμια.

Το βράδυ, μετά το δείπνο, έγινε στο ξενοδοχείο ένα πάρτι, κατά τη διάρκεια τού οποίου τα παιδιά άκουσαν μουσική, χόρεψαν, γέλασαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Την τελευταία ημέρα, αφού έκαναν μια ήσυχη πρωινή βόλτα στο γραφικό χωριό τής Άνω Χώρας μέσα σε ένα δάσος που περιλαμβάνει πλήθος διαφορετικών δέντρων, όπως καστανιές, έλατα, κέδρους και βελανιδιές, επέστρεψαν στην Αθήνα.

Όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμφώνησαν ότι μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες αποκόμισαν συναρπαστικές εικόνες και ευχαρηστήθηκαν πολύ.

Στην εκδρομή τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Αικατερίνη Ζωίδου, Σύλα Κλειδή, Μαρία Λαγουρού, Μαρικίτα Μιχαλοπούλου, Άρτεμις Σούσου και Παντελής Κατηνιώτης.