Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τής υλοποίησης τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο: «Ανακαλύπτω και βελτιώνω τον εαυτό μου διερευνώντας τις σπουδές, τα επαγγέλματα και τον κόσμο τής εργασίας», με πρωτοβουλία τού υπεύθυνου καθηγητή για τη δράση αυτή κ. Παντελή Κατηνιώτη, φιλολόγου, εξειδικευμένου στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄τάξης τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συμμετέχουν σε δραστηριότητες εξαιρετικά χρήσιμες για την ενδυνάμωση τής επαγγελματικής τους ανάπτυξης, όπως:

1. Δημιουργία επαγγελματικών καρτών (business cards).

2. Περιήγηση στο εκπαιδευτικό υλικό από την ενότητα: «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός» στην ψηφιακή πλατφόρμα e-arsakeio.

3. Σύνταξη βιογραφικών σημειωμάτων εικονικών επαγγελματιών, μέσω ομαδικής εργασίας.

4. Συμμετοχή σε συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού, υπό τη μορφή τού παιχνιδιού ρόλων (role playing),

5. Δημιουργία από τους μαθητές τού πρώτου τους βιογραφικού, το οποίο περιλαμβάνει τις προσωπικές τους δεξιότητες και τα έως τώρα επιτεύγματά τους.

6. Σύνταξη και ανταλλαγή συστατικών επιστολών, με τις οποίες αναδεικνύονται τα δυνατά σημεία των βιογραφικών τους.

7. Κατάρτιση τού ηλεκτρονικού τους φακέλου επιτευγμάτων (eportfolio), ο οποίος θα περιλαμβάνει το πρώτο τους βιογραφικό σημείωμα, τις συστατικές επιστολές που προέρχονται από τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, καθώς και τα τεκμήρια των διακρίσεών τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης τής α΄φάσης τού συγκεκριμένου εργαστηρίου δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά εμπόδια ή δυσκολίες. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα που προκύπτουν για τους μαθητές είναι άκρως θετικά, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

1. Ενασχόλησή τους με δημιουργικές και διαδραστικές δραστηριότητες, οι οποίες τους ευχαριστούν, προσελκύοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον τους.

2. Συνειδητοποίηση από τους μαθητές τής σπουδαιότητας των εκπαιδευτικών επιλογών και των επαγγελματικών αποφάσεων.

3. Αναγνώριση τής σπουδαιότητας τόσο των τυπικών όσο και των ουσιαστικών προσόντων (soft skills) στην ανάπτυξη τής σταδιοδρομίας ενός ατόμου.

4. Εξοικείωση με τη διαδικασία αναζήτησης και αξιοποίησης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών πληροφοριών, καθώς και με τις μεθόδους αναζήτησης εργασίας και επιλογής προσωπικού.

5. Ενδυνάμωση σημαντικών δεξιοτήτων, όπως η ομαδική εργασία, η συνεργασία, η κριτική σκέψη και η δημιουργική ανακάλυψη.

Επιστέγασμα τής εξαιρετικής δουλειάς, που γίνεται στο πλαίσιο τού συγκεκριμένου εργαστηρίου, θα είναι η πραγματοποίηση τής εκδήλωσης «Ημέρες Σταδιοδρομίας», την Παρασκευή 25 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια τής εκδήλωσης 8 ομιλητές, καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο, θα παρουσιάσουν στους μαθητές και τις μαθήτριες τής Γ΄τάξης, με εύληπτο τρόπο, τη φύση, τις συνθήκες εργασίας, τούς τομείς απασχόλησης, τις προοπτικές των επαγγελμάτων τους, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

image001