Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (27 Νοεμβρίου) μαθητές και μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού έλαβαν μέρος, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε ποικίλες θεατρικές δράσεις, που εμψύχωσε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη.

Τα μέλη τής Λέσχης Ηγεσίας συζήτησαν για τα εμπόδια επικοινωνίας και την επίλυση σύγκρουσης με τη μέθοδο τής "μη-ήττας", μέσω δραστηριοτήτων θεάτρου-φόρουμ.

Πρόκειται για μια βιωματική μέθοδο εμβάθυνσης και ευαισθητοποίησης σε ζητήματα που αφορούν τόσο στο άτομο (π.χ. εφηβεία, φιλία) όσο και στο κοινωνικό σύνολο (π.χ. ανθρώπινα δικαιώματα).
Ο θεατής μεταβάλλεται σε ηθοποιό και προτείνει λύσεις και εναλλακτικές ματιές για το θέμα τής σκηνής.

Ανάλογη άσκηση υλοποιήθηκε και στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με αντικείμενο τη διαφορετικότητα: τα μέλη τής ομάδας ανακάλυψαν την έννοια τής "ομάδας" με κινητικά θεατρικά παιχνίδια ομαδικότητας και εμπιστοσύνης, όπως «οι καθρέφτες», «ο τυφλός», «ο γλύπτης και το γλυπτό του» κ.ά.

Τέλος, παιχνίδια ρόλων αξιοποιήθηκαν και στο μάθημα τής Ιστορίας και τής Γλώσσας

Συγκεκριμένα, το τμήμα Α΄γ συνέκρινε, μέσω παιχνιδιού ρόλων, τη ζωή στην Αθήνα και τη Σπάρτη, αναπαριστώντας ζεύγη κατοίκων να υπερασπίζονται τη δική τους πόλη (είχε προηγηθεί σχετική παρουσίαση εργασίας).

Το τμήμα Γ΄β προετοίμασε, στο πλαίσιο και τού σχεδίου δράσης τού Σχολείου μας για τον εκφοβισμό, το σενάριο για ένα σύντομο βίντεο ευαισθητοποίησης, στο οποίο συμμετείχε όλο το τμήμα.

Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να αναδειχθεί το θέατρο ως ένας ιδανικός τρόπος για να δημιουργηθούν βαθιά βιώματα και ουσιαστικοί προβληματισμοί, που μπορούν να μας κάνουν να αποκτήσουμε μια νέα οπτική για τον κόσμο που μας περιβάλλει.