Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στη θεματική ενότητα "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη" πραγματοποιούνται στην Γ΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, από τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη, Εργαστήρια Δεξιοτήτων με έμφαση στο θέμα «Επικοινωνία και Διαφορετικότητα».

Με όχημα τη ρητορική, την αφήγηση, το θέατρο, τη δημιουργία βίντεο και άλλες βιωματικές μεθόδους, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξερευνούν τη σύνδεση τής καλλιέργειας των επικοινωνιακών δεξιοτήτων μας με την ενσυναίσθηση και την αποδοχή.

Η εξοικείωση με τη γλώσσα τού σώματος, την προσαρμοστικότητα που χαρακτηρίζει την αποτελεσματική επικοινωνία, την εμβάθυνση στους τρόπους με τους οποίους η διαφορετική άποψη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτισμένες συζητήσεις αλλά και αλλαγή στάσης, καθώς και το πώς πρέπει, ως ενεργοί πολίτες, να είμαστε υποψιασμένοι για όλα όσα διακινούνται στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αποτελούν κάποιες από τις θεματικές που προσεγγίζει το εργαστήριο.

Το περιεχόμενο των συναντήσεων βασίζεται, κυρίως, στο εγχειρίδιο «Ρητορική και Επικοινωνία», που έχει συγγράψει η κ. Λουτριανάκη και έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, καθώς και σε σχετικά προγράμματα και βιβλιογραφία.