Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: "Ανακαλυπτική προσέγγιση εννοιών Χημείας μέσω τής χρήσης Η/Υ και κατασκευών μοριακών μοντέλων με απλά υλικά", οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού ασχολήθηκαν με τα εξής:

Α) τα άτομα (υποατομικά σωματίδια, δομή ατόμων, ατομικός αριθμός, μαζικός αριθμός, Περιοδικός Πίνακας και ιόντα).

Αφού έγινε μια μικρή εισαγωγή στους μαθητές για τις βασικές έννοιες χρησιμοποιήθηκε η αντίστοιχη προσομοίωση από το PHET COLORADO, με τίτλο "Κατασκεύασε ένα άτομο" (πατήστε εδώ).
Μέσα από τις δραστηριότητες τής συγκεκριμένης προσομοίωσης τα παιδιά με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο κατανόησαν και εμπέδωσαν βασικές έννοιες. Στο τέλος συμπλήρωσαν αντίστοιχα φύλλα εργασίας.

Β) τα μόρια (πώς από τα άτομα φτιάχνουμε τα πιο σύνθετα σωματίδια που λέγονται μόρια).

Μετά τη μικρή εισαγωγή στους μαθητές για το τι είναι "μόρια", χρησιμοποιήθηκαν οι αντίστοιχες προσομοιώσεις από το PHET COLORADO με τίτλο "Φτιάξε μόρια" (πατήστε εδώ) και "Σχήματα μορίων" (πατήστε εδώ0.
Στη συνέχεια κατασκεύασαν απλά μόρια, όπως του νερού, τού διοξειδίου του άνθρακα, τής αιθανόλης, τού οξικού οξέος κ.λπ., χρησιμοποιώντας τα έτοιμα μοριακά μοντέλα, ώστε να εξοικειωθούν με την κατασκευή και το σχήμα των μορίων.
Τελικό στάδιο ήταν να χωριστούν οι μαθητές σε ομάδες και η κάθε ομάδα, με οδηγό τη Χημεία αλλά και τη φαντασία, να κατασκευάσει ένα ή περισσότερα μόρια με τη χρήση απλών υλικών, όπως ξυλάκια, μολύβια, μπάλες φελιζόλ, πλαστελίνες, καλαμάκια, χαρτόνια, γκοφρέ, κυβάκια, καλαμάκια, ρευστές κόλλες, σπρέι χρωμάτων, μακετόχαρτα κ.λπ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η κυρία Μαρία Φλιππάκου (χημικός MSc.)