Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η Παγκόσμια Ημέρα Λόγου (World Speech Day) γιορτάζεται σε χιλιάδες σχολεία σε όλον τον κόσμο στις 15 Μαρτίου και έχει στόχο να υπενθυμίσει ότι τα λόγια, η ζωντανή επικοινωνία, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη και η δημοκρατική λήψη αποφάσεων με συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων αποτελούν στοιχεία πολιτισμού και προάγουν την ειρήνη.

Στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού η ημέρα γιορτάστηκε στις 15 Μαρτίου 2023 στα τμήματα Αβ, Αγ, Γβ, και Γγ με διδασκαλία τής ρητορικής τέχνης από τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη.

Η ομάδα FORENSICS παρουσίασε εκφραστικές αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων και ομιλίες σχετικά με την εκπαίδευση και πώς πρέπει να ανταποκριθεί στον σύγχρονο κόσμο, με διδασκαλία τής καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας κ. Εβίτας Παπαστόιτση.

Στο τμήμα Γβ εκφωνήθηκαν ομιλίες για την ειρήνη, με αφορμή τη σχετική ενότητα τού βιβλίου, καθώς και αυθόρμητοι λόγοι με έμπνευση από έργα τού Banksy στην Ουκρανία.

Στο τμήμα Γα οργανώθηκε ένας δραματοποιημένος αγώνας Διττών Λόγων, με αφορμή ενότητα τού βιβλίου για την έναρξη τής Ελληνικής Επανάστασης και με θέμα αν και πού έπρεπε να ξεκινήσει ο αγώνας τής απελευθέρωσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στόχος ήταν να εμβαθύνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στη σκέψη των πρωταγωνιστών εκείνης τής εποχής και να αντλήσουν επιχειρήματα μέσα και από σχετικές πηγές.

Στα τμήματα Αβ και Αγ και στο μάθημα των Αρχαίων και τής Ιστορίας, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ομιλίες που υπάρχουν μέσα στα σχολικά βιβλία (των Ισοκράτη και Περικλή) και τα παιδιά αντάλλαξαν απόψεις για τη δύναμη τού λόγου στην πολιτική από την αρχαιότητα αλλά και στα ΜΜΕ σήμερα.

Τέλος, στην ομάδα Ηγεσίας και Επικοινωνίας τής Ζώνης Πολιτισμού και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αναλύθηκαν ομιλίες TED (ted.com) με επίκαιρα θέματα και αναζητήθηκαν τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν έναν ομιλητή ή μια ομιλήτρια πειστικό/-ή και αποτελεσματικό/-ή.

Ο λόγος μας έχει δύναμη! Αρκεί να γνωρίζουμε πώς να τον αξιοποιούμε.