Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, ως μέλος τού Δικτύου Σχολείων ASPnet τής UNESCO ανταποκρίνεται πάντοτε με θέρμη σε προσκλήσεις για δράσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, και έως και τις 9 Απριλίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος στη δράση «Δώρισε ένα Ποιήμα! - Gift a Poem», να έρθουν σε επαφή με αυτόν τον μαγικό τρόπο και να χρησιμοποιούν τις λέξεις για να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους.

Η δράση αυτή προτάθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού τής 70ής επετείου τού Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων τής UNESCO, από την Πολωνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ίδρυμα "Zbigniew Herbert", σε συνεργασία με τη Μονάδα Διεθνούς Συντονισμού ASPnet στην UNESCO.

Την έμπνευση γι' αυτήν την πρωτοβουλία έδωσε η χειρονομία τού Πολωνού ποιητή Zbigniew Herbert, ο οποίος συνήθιζε να γράφει ποιητικές επιστολές σε φίλους, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ήταν σημαντικοί γι' αυτόν.

Την πρωτοβουλία τού εορτασμού είχε η φιλόλογος κ. Ευ. Λουτριανάκη, υπεύθυνη τής ομάδας UNESCO, που απηύθυνε την εξής πρόσκληση στα παιδιά: 

«Σκεφτείτε ένα άτομο που είναι σημαντικό για εσάς (από το σχολείο, την οικογένεια ή από άλλον χώρο). Αναλογιστείτε τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντά του.
Στη συνέχεια περιηγηθείτε στις ιστοσελίδες "Ψηφίδες"  και "Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμούή, ακόμη καλύτερα, ξεφυλλίστε βιβλία ποίησης που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη τού σπιτιού σας.
Επιλέξτε ένα ποίημα που πιστεύετε ότι ταιριάζει στο πρόσωπο που έχετε ξεχωρίσει.
Αντιγράψτε (μην τυπώσετε!) χειρόγραφα το ποίημα στην κάρτα που επισυνάπτεται από την UNESCO (εδώ) ή δημιουργήστε κάποια δική σας χρησιμοποιώντας χρώματα ή κάντε κολλάζ και χαρίστε την! Μοιραστείτε μαζί μας συναισθήματα και δικά σας και τού προσώπου».


Μαθητές και μαθήτριες όλων των τμημάτων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ετοίμασαν τις κάρτες τους και τις δώρισαν σε δικούς τους ανθρώπους. 

Προσέφεραν, μάλιστα, ποιήματα με δική τους εικονογράφηση και σε γονείς που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στο Σχολείο μας, χαρίζοντας συγκίνηση και χαμόγελα.

Τα αποτελέσματα τής δράσης εστάλησαν στην Εθνική Επιτροπή τής UNESCO και συμπεριλήφθηκαν στη σχετική αναφορά.

Παραθέτουμε τα λόγια των διοργανωτών τής δράσης:

«Η πράξη τού να προσφέρεις σε κάποιον λέξεις ποίησης είναι εντελώς ανθρώπινη: μια μορφή φιλικής συν-παρουσίας, πνευματικής υποστήριξης, παρηγοριάς καθώς και ένα μέσο διατήρησης τής ελπίδας. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία να βρουν κάποιον/-α και να χαρίσουν ένα ποίημα. Όχι μόνο σε ανθρώπους τού στενού τους κύκλου (οικογένεια, φίλους, γείτονες και γνωστούς), αλλά και σε μέρη όπου χρειάζεται τόσο συχνά ένας καλός λόγος, σε οίκους ευγηρίας, ορφανοτροφεία, κοινοτικά κέντρα, καταφύγια αστέγων, νοσοκομεία κ.λπ. Έτσι, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Χάρισε ένα ποίημα» θα μπορούσε να γίνει ένα «μάθημα συμπόνιας», καθώς και μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε σχέσεις μεταξύ των γενεών και να δείξουμε ανιδιοτελή ενσυναίσθηση προς τους άπορους, τους εγκαταλειμμένους, τους μοναχικούς. Εν ολίγοις, να οικοδομήσουμε την ειρήνη, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους τής UNESCO. Μαζί θα γιορτάσουμε τα 70 χρόνια ASP net UNESCO με λέξεις που είναι πραγματικά σημαντικές, υποστηρικτικές και συμπονετικές, γεμάτες νόημα και ελπίδα».

Για να δείτε την ευχαριστήρια επιστολή προς το Σχολείο μας, πατήστε εδώ
Για να δείτε τη λίστα με τα σχολεία, πατήστε εδώ.