Αρσάκεια Ιωαννίνων

Δέκα μαθητές και μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, σε συνεργασία με τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη, προσέγγισαν βιωματικά τη διαχρονική έννοια τής προσφυγιάς.

Το βιωματικό δρώμενο με θέμα «Παράλληλοι δρόμοι» παρουσιάστηκε στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης στο 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο: «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού», την Τετάρτη 4 Απριλίου 2023, και στο Θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού στην Ημέρα Πολιτισμού τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023.

Με όχημα δραστηριότητες εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου, αναζήτηση πηγών και φωτογραφικού υλικούσυνεντεύξεις συγγενών που κατάγονται από τη Μικρά Ασία, ρητορικές δραστηριότητες (αυθόρμητος, προτρεπτικός λόγος και διττοί λόγοι) κ.ά. μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης συνέγραψαν τα δικά τους κείμενα, στο πλαίσιο τής Ζώνης Πολιτισμού«Λέσχη Ηγεσίας και Επικοινωνίας».

Στη συνέχεια συνέθεσαν και εμπλούτισαν το υλικό που συγκέντρωσαν και το παρουσίασαν σε ένα συγκινητικό δρώμενο, διάρκειας 15 λεπτών, με τη συνοδία κιθάρας, φλάουτου, πιάνου και κρουστών, με έντονη κίνηση επί σκηνής και λόγο που απέβλεπε στον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομάδα των παιδιών θα παρουσιάσει το ίδιο δρώμενο και στη συνάντηση Σχολείων τού Δικτύου τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Β΄ Αθήνας: «Σημερινός Μαθητής - Αυριανός Ενεργός Πολίτης», που θα πραγματοποιηθεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Για να δείτε την αφίσα (εδώ) και το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
Η ομάδα τού δρώμενου αποτελείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες (με αλφαβητική σειρά)

τής Γ΄ τάξης: Νάσο Λημναίο, Φαίδρα Μελακοπούλου, Μαριτίνα Ντούνη, Καλλίσια Παναγιωτοπούλου, Έλενα Παπαγεωργοπούλου και Ελένη Τσόχου

τής Β΄ τάξης: Μαρία-Ειρήνη Κόμη 

και τής Α΄ τάξης: Σταύρο Πανάγου

Η κ. Λουτριανάκη, που παρακολουθεί το ετήσιο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» τού Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τής Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες (πατήστε εδώ), σχεδίασε ένα σύνολο στοχευμένων δραστηριοτήτων, τις οποίες πραγματοποίησε η ομάδα τού δρώμενου, καθώς και μαθητές κα μαθήτριες από το τμήμα Γ΄α στο μάθημα τής Ιστορίας.

Το σχετικό υλικό παρουσιάστηκε από την υπεύθυνη καθηγήτρια στη Ρητορική Ομάδα Εκπαιδευτικών (1ο ΓΕΛ Παπάγου, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023) και στο Φεστιβάλ Αθήνας «Κι αν ήσουν εσύ;» τού Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (1ο ΓΕΛ Παπάγου, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023), και απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους εκπαιδευτικούς.