Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ελένη» τού Ευριπίδη, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στο θέατρο Κνωσσός (Κνωσσού 11, Αθήνα).

Η θεατρική παράσταση ήταν ειδικά διαμορφωμένη για μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα και μετάφραση Τάσου Λέρτα.

Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό έργο του έχει άμεση σχέση με την εποχή τού Ευριπίδη. Η εμπειρία τού Πελοποννησιακού πολέμου και η βαθιά απογοήτευση σημάδεψαν τον ποιητή, με αποτέλεσμα να προβάλει το ειρηνιστικό πνεύμα. Ο ποιητής θρηνεί για τις συμφορές Ελλήνων και Τρώων και αναφέρει τις ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς και το πόσο ισοπεδώνει τον άνθρωπο, σωματικά αλλά και ψυχολογικά, ο πόλεμος. Ο πόλεμος που έχει εξίσου ολέθριες συνέπειες για όλους. Δεν κερδίζει ποτέ κανείς, καθώς και οι νικητές είναι ηττημένοι.

Η ορθή χρήση τής μουσικής που συνοδεύει την παράσταση είναι κατά τα πρότυπα τού Ομήρου, γραμμένη με ανακατασκευασμένα αρχαία ελληνικά όργανα από τον καθηγητή Μουσικής κ. Νίκο Ξανθούλη, συνεργάτη τής Λυρικής Σκηνής και επιστημονικό συνεργάτη τής Ακαδημίας Αθηνών.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ελισάβετ Δεληγιαννάκη, Σοφία Καλοκαιρινού, Αναστασία Καραγιάννη, Ευαγγελία Λουτριανάκη, Μαρία Σκούρτη (αρχηγός εξόρμησης) και Άρτεμις Σούσου.

image001