Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχε και εφέτος στην τελική διήμερη εκδήλωση τού Δικτύου Σχολικών Μονάδων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής «Σημερινός Μαθητής - Αυριανός Ενεργός Πολίτης τού Κόσμου - ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π.», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου 2023, στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.

Πρόκειται για ένα δίκτυο που διανύει την 9η σχολική χρονιά λειτουργίας και το οποίο φέρνει σε επαφή σχολεία από την Αθήνα, τη Ρόδο, την Κεφαλλονιά, τη Λήμνο, τη Φλώρινα, την Κω, την Κρήτη κ.ά.
Το φετινό σύνθημα ήταν «Δέσμευση - Δράση - Δικτύωση: υποστηρίζοντας τον άνθρωπο, την κοινότητα, τον πολιτισμό!» Παρουσιάστηκαν, διά ζώσης και διαδικτυακά, δημιουργικές και πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τις αρχές τής ανθρωπιστικής παιδείας, που αποτελούν το αντίδοτο σε κάθε μορφή βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και αποκλεισμού.

Οι δράσεις εντάσσονταν σε 6 θεματικούς άξονες: ηλεκτρονικές παρουσιάσεις, θεατρικά δρώμενα, χοροί, τραγούδια, βίντεο, έκθεση ζωγραφικής.
Οι μαθήτριες Έλενα Τσόχου, Καλλίσια Παναγιωτοπούλου, Ελένη Παπαγεωργοπούλου και Φαίδρα Μελακοπούλου συμμετείχαν με το δρώμενο «Παράλληλοι δρόμοι - η προσφυγιά τού τότε και τού τώρα σε διάλογο». Με μουσική, χορό, κίνηση, εμπνευσμένα λόγια και σύγχρονο προβληματισμό μοιράστηκαν με το κοινό όλα όσα θα έπρεπε να απασχολούν σοβαρά τους κυρίαρχους τού πλανήτη μας, οι οποίοι δυστυχώς βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω απ’όλα...

Ο ενεργός και ενημερωμένος πολίτης, όμως, τον οποίο η ομάδα ανέδειξε ως πρότυπο πολίτη που προάγει τη δημοκρατία, γνωρίζει και μπορεί να κάνει τη διαφορά με τις πράξεις του. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος τού Δικτύου και Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αττικής κ. Γιάννης Ψαχούλας, καθώς και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Ανδρέας Μαρίνος.

Την ομάδα προετοίμασε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη. 
Σημειώνουμε ότι η κ. Λουτριανάκη είναι μέλος τής Συντονιστικής Επιτροπής, που προετοίμασε όλη την εκδήλωση, και, επιπλέον, πραγματοποίησε βιωματικά εργαστήρια για τους 17 βιώσιμους στόχους και τις δεξιότητες συνεργασίας.