Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού από το 2004 είναι μέλος τού Δικτύου Σχολείων ASPnet UNESCO, δηλαδή μέλος τού Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων τής Εκπαιδευτικής Επιστημονικής Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (Associated Schools Projects net United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Το Σχολείο μας επελέγη, μεταξύ δεκάδων υποψηφιοτήτων, από την κεντρική επιτροπή τού διεθνούς οργανισμού, για να λάβει μέρος στο διαδικτυακό UNESCO Campus 2023 (πατήστε εδώ).

H ανοικτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, με κεντρικό θέμα: «Building Peace» και συνομιλητές από το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού και άλλα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν δύο σχολεία: το Σχολείο μας και το Γενικό Λύκειο Μούνδρου τής Λήμνου.

Τρεις ομιλητές, ειδήμονες στον τομέα τους και δραστήριοι εκπρόσωποι τής κοινωνίας των πολιτών, παρουσίασαν και συζήτησαν για τρία πολύ σημαντικά θέματα:

1. Η Διαμεσολάβηση: τι είναι και πώς βοηθά στην οικοδόμηση τής ειρήνης.

2. Ο ρόλος τής εκπαίδευσης στις μεταπολεμικές ζώνες ως φορέα ειρήνης.

3. Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών στη διαδικασία οικοδόμησης τής ειρήνης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Σχολείου μας έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από τις δύο πλευρές για να είναι γόνιμη η διαμεσολάβηση, ζήτησαν παραδείγματα επιτυχημένων διαμεσολαβήσεων σε διεθνές επίπεδο και έθεσαν προς συζήτηση τη σημασία ύπαρξης ενός ξεχωριστού αντικειμένου με θέμα την «Εκπαίδευση για την Ειρήνη».

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχε στο UNESCO Campus 2023 με τις ακόλουθες μαθήτριες και μαθητές: Γεωργία Αχλαδιώτη (Γ΄α), Αικατερίνη-Καλλιρόη Βασιλείου (Γ΄α), Παναγιώτα Γλυμιδάκη (Γ΄α), Ηλιάνα-Αικατερίνη Δημητρίου (Γ΄α), Κρυσταλλία-Μαρίνα Εμμανουήλ (Γ΄α), Μιρέλλα Κοντιζά (Γ΄β), Φρειδερίκη Κώτση (Γ΄γ), Δάφνη Μαργέλου (Γ΄γ), Μελίνα Μαυραγάνη (Γ΄γ), Αικατερίνη Μπλάνα (Γγ), Ήβη Παπαγεωργοπούλου (Γ΄γ), Ζωή Ρομποτή (Γ΄δ), Θεόδωρος Σούρλας (Γ΄δ), Γεώργιος-Ιωάννης Χατζημιχάλαρος (Γ΄δ), Σοφία Τριανταφύλλου (Γ΄δ) και Ελβίρα-Ελευθερία Χρυσικοπούλου (Γ΄δ).

Την πρωτοβουλία συμμετοχής τού Σχολείου μας και την ευθύνη ενημέρωσης τής ομάδας είχε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη, υπεύθυνη τού δικτύου UNESCO.

Το Σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδας κ. Βέρα Δηλάρη για τη διαρκή ενθάρρυνση και υποστήριξή της.

Σχετικά με το πρόγραμμα:

Από την ίδρυσή της η UNESCO εξυπηρετεί τον σκοπό της να υποστηρίξει την παγκόσμια πρόσβαση στην εκπαίδευση για την οικοδόμηση τής ειρήνης μέσω τής διεθνούς συνεργασίας στην εκπαίδευση, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.
Η UNESCO ξεκίνησε το πρόγραμμα Campus για να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τα βασικά σύγχρονα ζητήματα και τον ρόλο τους ως νέων ενεργών πολιτών, και να γίνουν παράγοντες αλλαγής.
Με διά ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις που συντονίζουν ειδικοί σε διάφορους τομείς τής επιστήμης, τής τεχνολογίας και τού πολιτισμού και εκπρόσωποι τής κοινωνίας των πολιτών, δίνεται η δυνατότητα κάθε χρόνο σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από όλον τον κόσμο να διερευνήσουν σε βάθος και να προβληματιστούν για θέματα που τους/τις αφορούν και συνδέονται με το μέλλον τους.