Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ο κ. Ελευθέριος Πολίτης, φυσικός, Msc in Particle Physics, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φυσικής, στις 4 Οκτωβρίου 2023, οδήγησε τους μαθητές τής Β΄γ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στον προαύλειο χώρο τού Σχολείου, εφοδιασμένους με μεζούρες και χρονόμετρα...

Το τμήμα χωρίστηκε σε ομάδες των 10 παιδιών. Η κάθε ομάδα τοποθετήθηκε σε συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες προηγουμένως είχαν μετρήσει τα παιδιά με μεζούρα. Ένας μαθητής διέρχονταν από αυτές τις θέσεις και οι υπόλοιποι μαθητές κατέγραφαν τον χρόνο με τα χρονόμετρά τους. Τα αποτελέσματα συνοψίστηκαν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα.

Στη συνέχεια, με τη χρήση κατάλληλου προγράμματος στον υπολογιστή, δημιουργήθηκαν διαγράμματα βασισμένα στα αποτελέσματα τού πειράματος, με σκοπό τον υπολογισμό τής θέσης, τής μετατόπισης, καθώς και τού διαστήματος.

Αυτός ο τρόπος μελέτης των φαινομένων από τα ίδια τα παιδιά τούς δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουν τη Φυσική ως μια επίστήμη με πρακτικές εφαρμογές,  η οποία μπορεί να επαληθεύεται μέσω τής παρατήρησης των φαινομένων, αντί να είναι απλά μια θεωρητική πληροφορία στο χαρτί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και συμμετείχαν με προθυμία και ενθουσιασμό στο πείραμα.

Με αυτή τη διδακτική μέθοδο ενισχύεται η κατανόηση και το ενδιαφέρον των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες.

image002