Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων και δραστηριοτήτων που οργανώνει το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄  τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης - Ελευθερία ή Θάνατος», από το ομώνυμο μυθιστόρημα τού Νίκου Καζαντζάκη, σε διασκευή για παιδιά τής Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και τού Μανώλη Ιωνά, στο θέατρο Αλκμήνη στον Κεραμεικό, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023.

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 επισκέφθηκαν το Σχολείο μας η κ. Ειρήνη Παπαδημάτου (ηθοποιός και φιλόλογος) και ο κ. Περικλής Λιανός και παρουσίασαν στους μαθητές και τις μαθήτριες τής Α΄ τάξης τον «Καπετάν Μιχάλη».

Εξήγησαν στα παιδιά ότι "πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κείμενα τής παγκόσμιας λογοτεχνίας και ότι είναι μια ιστορία ανθρώπων για τούς ανθρώπους. Αναφέρεται στην ανθρώπινη φύση, τις σχέσεις και τον έρωτα, την ανθρωπιά, την πίστη, τη φιλία μα και την προδοσία, τη συνύπαρξη και την ανεκτικότητα, τον πόθο και το θάνατο, την υπέρβαση και τη συντριβή.
Το πρόσωπο τού μυθιστορηματικού ήρωα, τού γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, τού Kαπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο τού σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω του, που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος».
Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη τού 19ου αιώνα, όταν η Κρήτη αγωνιζόταν να απελευθερωθ εί από τον τουρκικό ζυγό. Ο Καπετάν Μιχάλης, αρχηγός των χριστιανών τού χωριού του και επειδή έχει ορκιστεί αδελφοσύνη με τον Νουρήμπεη, αποδέχεται με βαριά καρδιά τη μοίρα τής Κρήτης και την ομαλή συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Η φλόγα, όμως, τής ελευθερίας καίει πάντα στα σωθικά του".


Τα παιδιά συζήτησαν με τους ηθοποιούς και προετοιμάστηκαν για να δουν «τον Καπετάν Μιχάλη» επί σκηνής.
Ακολούθησε η παράσταση, στις 14 Νοεμβρίου 2023. Μετά το τέλος τής παράστασης όλοι οι ηθοποιοί, μαζί με τον σκηνοθέτη κ. Μανώλη Ιωνά, απάντησαν σε απορίες και προβληματισμούς των παιδιών.

Τούς μαθητές συνόδευσαν στο θέατρο οι εκπαιδευτικοί κ. Ελισάβετ Δεληγιαννάκη, Αναστασία Καραγιάννη, Αγγελική Μιχαήλ, Μαρία Σερβετά, Πολυξένη Σιούτη και Αρτέμιδα Σούσου.

image001