Αρσάκεια Ιωαννίνων

Πριν από μισό αιώνα, τον Νοέμβριο τού 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μεταμορφώθηκε σε χώρο αντίστασης και ελπίδας. Φοιτητές και πολίτες συναντήθηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο καθεστώς τής δικτατορίας, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα στις  21 Απριλίου 1967.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. 
Η εξέγερση τού Πολυτεχνείου συμβολίζει τη δύναμη που έχει ένας λαός όταν ενώνεται για κοινές αξίες και ιδανικά.
Η εξέγερση τού Πολυτεχνείου υπήρξε η συμπυκνωμένη έκφραση τού πανελλήνιου πόθου για ελευθερία, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία. Για μια ελευθερία που δεν δόθηκε ως δώρο στον λαό μας, αλλά ο ίδιος την κατέκτησε με τούς αγώνες και με το αίμα του!
Η θυσία τής 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πήγε χαμένη: άνοιξε ο δρόμος για την κατάρρευση τής δικτατορίας.
Σήμερα που υπάρχει έντονο το φαινόμενο τού ρατσισμού, τής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τού εξευτελισμού τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το μήνυμα τού Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο.
Ας κοιτάξουμε μέσα μας και ας αναλογιστούμε τι σημαίνουν για τον καθένα και την καθεμία από εμάς οι έννοιες ελευθερία, δημοκρατία, ανθρωπιά. Ας μην αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας και ας έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε όσους μας προκαλούν φόβο, καταπίεση και τρομοκρατία.

Ευδοκία Πατσιλινάκου, Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Εδώ Πολυτεχνείο…
Έπεσε; Έπεσε; Ρώτησα Όχι ακόμα γιε μου, κράτα γερά! Κανείς δεν πίστευε ότι θα πέσει Είχαμε όλοι μια δύναμη που δεν ξέραμε από πού Ώσπου ήρθε η καταστροφή Ώσπου έπεσε η πύλη Και οι άνθρωποι μαζί Και τα όνειρα μαζί Και επικράτησε πανικός και σιωπή Ο ένας πυροβολισμός μετά τον άλλον Η μια ψυχή μετά την άλλη Μια μάνα θρηνούσε το παιδί της Ένας πατέρας έχανε τη γη Παντού κυλούσε αίμα ελληνικό Και έπεσε η πύλη Έπεσαν οι άνθρωποι Επικράτησε η χούντα Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ!   
Στέλλα Τσουκαλά, Τάξη Β΄δ


Οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κ. Ευανθίας Παπακώστα, φιλολόγου, Μαρίας Μιχαλοπούλου, μουσικού, και Ελένης Βλάχου-Τσοτσορού, καθηγήτριας Καλλιτεχνικών, παρουσίασαν στις 17 Νοεμβρίου, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, ένα αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την εξέγερση τού Πολυτεχνείου.

Για να δείτε την πρόσκληση πατήστε εδώ.
Για να δείτε το μήνυμα τού Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού πατήστε εδώ.

Με την παρουσία τους τίμησαν τη γιορτή μας ο Πρόεδρος τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γεώργιος Βεντούρης και γονείς μαθητών και μαθητριών. Το αφιέρωμα παρακολούθησαν και οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού.

Συντελεστές εορτής: 

απαγγελίες:

από τη Β΄ τάξη: Στυλιανή-Μαρία Τσουκαλά, Ελισάβετ-Μαρία Τσαμούταλη

από τη Γ΄ τάξη: Ιωάννης Ρεμούνδος, Γεράσιμος Τουλάτος, Στέργιος Χαλκιόπουλος, Γεώργιος-Ιωάννης Χατζημιχάλαρος, Ελβίρα-Ελευθερία Χρυσικοπούλου

χορωδία:

από την Α΄ τάξη: Μελίτη Γκιζίκη, Δάφνη Βλαστάρη, Μιχαέλα Παντελίδου, Ροδόπη Νάκου, Ιωάννης Λαζάνης, Νικόλαος Παππάς, Μαρία Σάρρου, Λυδία Τζαβέλη

από τη Β΄ τάξη: Δάφνη Βωβού, Γεώργιος Κουτούπης, Ιωάννης Μπογιατζάρας, Σταύρος Πανάγου, Ηλέκτρα Παπακωνσταντίνου,  Λουίζα Πισλή, Χρυσηΐς Σούλη, Ευάγγελος Χονδρογιάννης, Σέργιος Χρυσίνας

από τη Γ΄ τάξη: Λίλιαν Βαλμά, Μαργαρίτα Κλωνάρη, Μαρία Κόμη, Ευγενία Λιγνάδη, Ρίτα Λουκοπούλου, Δάφνη Μαργέλου, Μελίνα Μαυραγάνη, Διώνη Παρδάλη, Χάρης Μπαμπαλής, Νίκος Μεταξάκης, Ζωή Ρομποτή, Σοφία Τριανταφύλλου

Κρουστά: Σταύρος Πανάγου

Κιθάρα και χορωδία: Μιχαέλα Καστή (μαθήτρια τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, απόφοιτη τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου)

Κείμενα και διδασκαλία κειμένων εορτής: Ευανθία Παπακώστα, φιλόλογος
Πιάνο, Διδασκαλία χορωδίας και μουσικών οργάνων: Μαρία Μιχαλοπούλου, μουσικός
Εικαστικά: Ελένη Βλάχου-Τσοτσορού, ζωγράφος
Βιντεοσκόπηση: Ευαγγελία Λουτριανάκη, φιλόλογος
Ψηφιακή επεξεργασία έντυπου και ψηφιακού υλικού: Πολυξένη Σιούτη, καθηγήτρια Πληροφορικής
Γραμματειακή υποστήριξη: Λήδα Λυγερού, γραμματέας
Συντονισμός εορτής: Ευδοκία Πατσιλινάκου, Διευθύντρια 

Δείτε απόσπασμα από το αφιέρωμα: