Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που ανήκουν στην ομάδα τού Ομίλου Χημείας, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο τού προγράμματος που υλοποιείται στον Όμιλο: «Φυσικές Επιστήμες και Αθλητισμός», ανακάλυψαν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη τού Ομίλου Χημείας (από το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο, Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο και Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία), το άθλημα τής εδαφοσφαίρισης (pétanque).

Το άθλημα pétanque έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γαλλικά αθλήματα. Η παρουσίαση τού αθλήματος έγινε από αντιπροσωπία τής Ελληνικής Ομοσπονδίας Εδαφοσφαίρισης (ΕΟΕΔ), την οποία αποτελούσαν οι: κ. Κωνσταντίνος Χρονόπουλος (πρόεδρος),  Δημήτρης Μπέσης και Γιάννης Κοκόλης (προπονητές).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία και τούς κανονισμούς τού αθλήματος, στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των προπονητών τής ομοσπονδίας, χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν με μεγάλο ενθουσιασμό, για 90 λεπτά, στον υπαίθριο χώρο τού Σχολείου συμμετέχοντας με επιτυχία στο γαλλικό αυτό άθλημα. Τη δράση οργάνωσε η Διευθύντρια και Υπεύθυνη τού Ομίλου Χημείας κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου.

Η εδαφοσφαίριση, γνωστή και ως πετάνκ (pétanque) ή πετανκά, είναι ένα αγωνιστικό παιχνίδι που προέρχεται από τη Γαλλία. Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες ρίχνουν μικρές βαριές μεταλλικές σφαίρες προς έναΝ μικρό στόχο, που ονομάζεται «σκοπευτής» ή «κοχύλι». Ο σκοπευτής (στόχος) τοποθετείται στο κέντρο τού γηπέδου, ενώ οι παίκτες προσπαθούν να ρίξουν τις δικές τους σφαίρες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον σκοπευτή. Σκοπός τού παιχνιδιού είναι να συγκεντρώσει κάποιος τις σφαίρες του όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον σκοπευτή, ενώ, παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει τούς αντιπάλους να το επιτύχουν.

Είναι ένα δημοφιλές διασκεδαστικό παιχνίδι, ειδικά σε γαλλόφωνες χώρες, αλλά παίζεται και σε άλλα μέρη τού κόσμου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής και δεξιοτεχνίας, απαιτεί ειδική τεχνική στη ρίψη των σφαιρών και στρατηγική για την τοποθέτησή τους στον σκοπευτή.