Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τον Δεκέμβριο τού 2023 μαθητές και μαθήτριες τού Ομίλου Χημείας των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, ανακάλυψαν τις ιδιότητες τής ζάχαρης, υλοποιώντας την εργασία«Μαρμελάδες, ζελατίνες και ζαχαροκάντιο ζυμωτή χημεία», όπου μελετάται, με διασκεδαστικό και διερευνητικό τρόπο, η χημεία τής σακχαρόζης (ζάχαρης).

Η σακχαρόζη είναι μια χημική ένωση, η οποία όταν αλληλεπιδρά με διάφορα υλικά σχηματίζει διαφανείς καραμέλες, εύκαμπτα και ελαστικά λουκούμια, μαρμελάδες, σιρόπια, λικέρ και γλυκά τού κουταλιού! Υπάρχουν ζαχαρωτά κρυσταλλικά και ζαχαρωτά εύπλαστα (μη κρυσταλλικά), που όμως όλα έχουν παρασκευαστεί από ζάχαρη.

Η αναλογία κατά την ανάμειξη τής ζάχαρης με νερό, τα άλλα υλικά και η δόση τους, ο βρασμός, ο χρόνος θέρμανσης και ο χρόνος ψύξης, η μέθοδος ανάδευσης αλλά και το δοχείο, στο οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία, είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη μορφή, το είδος αλλά και τη γεύση τού γλυκού προϊόντος.

Για να δείτε την ιστορία και τη χημεία τής καραμέλας πατήστε εδώ.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τον Όμιλο Χημείας είναι η Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, χημικός PhD.