Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, μέλη τού Ομίλου Χημείας, παρακολούθησαν ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη με βιωματικές διδασκαλίες από τρεις διακεκριμένους επιστήμονες τού Κέντρου Ερευνών Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών τής Ακαδημίας Αθηνών (πατήστε εδώ).

Συγκεκριμένα τ πρόγραμμα περιελάμβανε τις εξής ομιλίες:

1. «Ραδιοϊσότοπα και ιατρική απεικόνιση», από τον δρα Γεώργιο Καστή, Διευθυντή Ερευνών: Ο κ. Γιώργος Καστής μίλησε για τη χρήση των ραδιοϊσοτόπων στην ιατρική απεικόνιση. Η ομιλία άρχισε με σύντομη περιγραφή τής δομής τού ατόμου και την παρουσίαση ισοτόπων διαφόρων στοιχείων. Περιέγραψε τη διαδικασία χρήσης συγκεκριμένων ραδιοϊσοτόπων στην απεικόνιση εκπομπής μονήρους φωτονίου (SPECT - σπινθηρογράφημα) και στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET – κάμερα εκπομπής ποζιτρονίων). Τέλος, παρουσίασε τρισδιάστατες εικόνες τής καρδιάς από σύγχρονα απεικονιστικά συστήματα.

2.. «Απομυθοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη», από τον δρα Νικόλαο Δικαίο, κύριο ερευνητή. Ο κ. Νικόλαος Δικαίος συζήτησε με τους μαθητές για τον ορισμό τής Τεχνητής Νοημοσύνης, έκανε μια ιστορική αναδρομή, παρουσίασε αλγορίθμους, όπως τα νευρωνικά δίκτυα, και συζήτησε εφαρμογές στην καθημερινότητα μας. Η ομιλία έκλεισε με συζήτηση για το μέλλον τής Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και για τις ευκαιρίες καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε.

3. «Η άλλη διάσταση των Μαθηματικών», από τον δρα Κωνσταντίνο Καλημέρη, κύριο ερευνητή. Ο κ. Κωνσταντίνος Καλημέρης μίλησε για το παράδοξο τού τετραγωνισμού τού κύκλου στα κλασικά Μαθηματικά, την προσέγγιση τού αριθμού «π» από τον Αρχιμήδη και το παράδοξο τής μέτρησης τής ακτογραμμής που επάγει αυτή η προσέγγιση στα σύγχρονα Μαθηματικά. Μίλησε για την έννοια τής διάστασης Hausdorff, που γενικεύει την κλασική έννοια τής διάστασης και παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο για να ερμηνευθεί και να ξεπεραστεί το παράδοξο τής ακτογραμμής. Τέλος, συζήτησε εν συντομία τη σημασία όλης αυτής τής διαδικασίας στην πρόοδο τής επιστήμης.