Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων τού Ολοκαυτώματος. Αρχικά, η Διευθύντρια κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων τού Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων τού Ολοκαυτώματος, ανέγνωσε το μήνυμα τού Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων τού Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων τού Ολοκαυτώματος μας θυμίζουν την πιο σκοτεινή σελίδα τής ανθρώπινης ιστορίας. Η «τελική λύση» οδήγησε σε φριχτό θάνατο περισσότερους από έξι εκατομμύρια Εβραίους, αποδεικνύοντας σε πόσο αποτρόπαιες πράξεις μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο τυφλός φανατισμός. Η Ελλάδα πλήρωσε τον δικό της «φόρο αίματος» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι, δηλαδή σχεδόν το 86% τού πληθυσμού τής αρχαιότερης εβραϊκής κοινότητας τής Ευρώπης, εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Αποτελεί εθνικό και ηθικό μας χρέος να συνεχίσουμε να τιμούμε τη μνήμη τους και να θωρακίζουμε τους συμπολίτες μας απέναντι στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό που απειλούν τη δημοκρατία. Σε αυτή την ανάγκη θα απαντά και το Εθνικό Σχέδιο για την καταπολέμηση τού αντισημιτισμού, το οποίο συντάσσει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Μέσα σε αυτή τη μαύρη επέτειο, ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι «Δίκαιοι των Εθνών», όσοι, δηλαδή συνέδραμαν τους Εβραίους συμπολίτες τους, σώζοντάς τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πάνω από 350 Έλληνες «Δίκαιοι των Εθνών» λαμπρύνουν την ιστορία της πατρίδας μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε μία και καθέναν από εμάς. Το μήνυμα τής σημερινής Ημέρας Μνήμης συνοψίζεται σε δύο μόνο λέξεις: «ποτέ ξανά». Και είναι ένα μήνυμα που ακόμα και σήμερα, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά τη φρίκη τού Ολοκαυτώματος, εξακολουθεί να αφορά στο «εδώ» και στο «τώρα». Αφορά σε κάθε απροκάλυπτη απόπειρα αμφισβήτησης τού Ολοκαυτώματος, αλλά, κυρίως, σε κάθε συγκαλυμμένη προσπάθεια σχετικοποίησης και υποτίμησής του. Και είμαστε εμείς, όλοι μαζί μα και ο καθένας ξεχωριστά, που οφείλουμε να εντοπίζουμε και να στεκόμαστε ανάχωμα σε κάθε «αβγό τού φιδιού».

Στη συνέχεια η Yποδιευθύντρια κ. Χρυσούλα Κλειδή μίλησε στα παιδιά για το ολοκαύτωμα και έκανε μια μικρή εισαγωγή στην ταινία «Η ζωή είναι ωραία», την οποία παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Σχολείου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα φρικιαστικά γεγονότα τής συγκεκριμένης περιόδου δόθηκαν στους μαθητές μας τόσο με τη μορφή πληροφοριών, που συλλέχθηκαν από τα Μουσεία Ολοκαυτώματος διάφορων χωρών, όσο και με τη μορφή τής τέχνης, μέσα από τη βραβευμένη με Oscar ταινία τού Roberto Benigni.

Λίγα λόγια για την ταινία:

«Η ζωή είναι ωραία» (Ιταλικά: «La Vita è bella», Αγγλικά: «Life is beautiful») είναι ιταλική δραματική κωμωδία παραγωγής 1997, σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι και σε σενάριο τού ιδίου μαζί με τον Βιντσέζο Τσέραμι. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, τού Γκουίντο, που πρέπει να επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν.
Ο αριθμός που έχει ο Benigni στο στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ο ίδιος με αυτόν τής στολής τού Charlie Chaplin στον "Μεγάλο Δικτάτορα"... Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 20 Δεκεμβρίου 1997 στην Ιταλία και στις 23 Οκτωβρίου 1998 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 230 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως! Έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, και κέρδισε τρία στις κατηγορίες: καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Α΄ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία τού Μπενίνι, και καλύτερης μουσικής.