Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο τού προγράμματος "ARTEMIS MISSION", πραγματοποιήθηκε μια διδακτική επίσκεψη εξαιρετικού ενδιαφέροντος τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στο Μουσείο Μετεωριτών, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ιακωβίδου στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων.

Σκοπός τής επίσκεψής μας ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με τον συναρπαστικό κόσμο τού διαστήματος και των μετεωριτών, να λάβουν μέρος σε επιμορφωτικές και συνάμα διασκεδαστικές δραστηριότητες, καθώς και να δουν από κοντά σπάνια δείγματα μετεωριτών, οι οποίοι αποτελούν τα πιο αρχέγονα υλικά που έχει διαθέσιμα η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να περιγράψει και να εξηγήσει τον τρόπο δημιουργίας τού ηλιακού μας συστήματος. Η επίσκεψη αυτή ήρθε να συμπληρώσει την εμπειρία που βιώσαν οι μαθητές μας στο φορητό ψηφιακό πλανητάριο "Planetarium Οn Τhe Go", που παρακολούθησαν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, στο Γυμναστήριο των Σχολείων μας.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες τής επίσκεψής μας, οι μαθητές μας, χωρισμένοι σε ομάδες, συμμετείχαν εκ περιτροπής σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής τού μοναδικού στην Ελλάδα αυτού μουσείου αστροφυσικός κ. Τάκης Θεοδοσίου εξήγησε στα παιδιά, με παιγνιώδη τρόπο, από πού προέρχονται και πώς δημιουργούνται οι μετεωρίτες, καθώς και τι είδους πολύτιμες πληροφορίες μας δίνουν για την ιστορία τού ηλιακού μας συστήματος, μετά την πτώση τους στη Γη και στους άλλους πλανήτες. Στη συνέχεια τα παιδιά θαύμασαν δείγματα των ουράνιων αυτών σωμάτων και έμαθαν πόσο χρήσιμοι είναι στον πλανήτη μας ως πηγή πρώτων υλών (σιδήρου, νικελίου κ.λπ.). Στο τέλος τής διαδραστικής παρουσίασης τού κ. Θεοδοσίου τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις κουίζ σχετικές με το θέμα και κέρδισαν μικρά κομμάτια μετεωριτών ως ενθύμια.

Μια άλλη δραστηριότητα αφορούσε στην εξέταση τής επιφάνειας αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων από τη συλλογή μετεωριτών τού μουσείου, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού φακού συνδεδεμένου με την οθόνη υπολογιστή. Εξίσου ενδιαφέρουσα για τους μαθητές μας υπήρξε και η παρακολούθηση ενός ειδικά διαμορφωμένου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού μουσείου ντοκιμαντέρ, που ήταν σχετικό με την πτώση των μετεωριτών στη Γη και το φαινόμενο τής εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Τέλος, όλοι οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το παρακείμενο πάρκο, συνοδευόμενοι από συνεργάτες τού μουσείου και τους καθηγητές τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα άκρως διασκεδαστικό «κυνήγι μετεωριτών».

Ακολούθησε βόλτα στο Άλσος Βεΐκου, κατά τη διάρκεια τής οποίας οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον χυμό, το φαγητό ή το γλυκό τους, κάτω από έναν λαμπερό ήλιο.
Τους μαθητές μας συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Παντελής Κατηνιώτης, Μαρία Σκούρτη, Ευαγγελία Τρούλου, Μαρικίτα Μιχαλοπούλου και  Αναστασία Καραγιάννη.