Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με ομάδα 30 μαθητών και μαθητριών, μελών τής Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών "Λέσχη Εθελοντισμού" (Β΄ τάξη) και τού τμήματος Αγγλικών C1 (Γ΄ τάξη), το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχε, στις 21 Μαρτίου 2024, στην ημερίδα ευαισθητοποίησης κατά τής σχολικής βίας και τού εκφοβισμού, που διοργάνωσε το Δίκτυο Σχολείων «Σημερινός Μαθητής-Αυριανός Ενεργός Πολίτης (ΣΗ. ΜΑ. ΑΕΠ)» τής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, στην αίθουσα εκδηλώσεων τού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Για να δείτε την πρόσκληση πατήστε εδώ και για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Οι ομάδες σε συνεργασία με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη, φιλόλογο, και Μαρία Μαρίν καθηγήτρια Αγγλικών, προετοίμασαν ποικίλα δρώμενα και παρουσιάσεις και διατράνωσαν το δικό τους «ΟΧΙ» σε κάθε μορφή υποτίμησης, παρενόχλησης και εκφοβισμού.

Η πρώτη παρουσίαση, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Λουτριανάκη, είχε ως τίτλο «Χορεύουμε, τραγουδάμε, παίζουμε… και συνειδητοποιούμε ότι ο εκφοβισμός ΔΕΝ είναι παιχνίδι!». Την εισαγωγή έκαναν με χορογραφία σύγχρονου χορού οι μαθήτριες Μαρία-Ειρήνη Κόμη και Ευγενία Λιγνάδη από την Γ΄ τάξη. Ντυμένες στα λευκά και μαύρα, έδειξαν, μέσα από τις κινήσεις και τη γλώσσα τού σώματος, τη σύγκρουση, τη ματαίωση, την ενδυνάμωση και την τελική αλλαγή των ισορροπιών, όταν το θύμα βρίσκει τη δύναμη να ακουστεί δυνατά.

Ακολούθησε βίντεο με δηλώσεις γνωστών τραγουδιστών, ηθοποιών και δημοσιογράφων, δημιουργία τής μαθήτριας τής Β΄ τάξης Σοφίας Ιωάννου και τής μητέρας της κ. Ντέπης Παπάζογλου, Εμπορικής Διευθύντριας τής 24MEDIA. Δείτε εδώ.



Τόσο στη χορογραφία όσο και στο βίντεο ακούστηκε το τραγούδι «Μικρές νοθείες» τού γνωστού στιχουργού και συνθέτη, πατέρα τής μαθήτριας που δημιούργησε το βίντεο, κ. Οδυσσέα Ιωάννου. Ακούσετε το τραγούδι, εδώ. 

Τα λόγια όσων διάσημων συμμετείχαν στο βίντεο  αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η μηδενική ανοχή στην έλλειψη σεβασμού.

Μετά από σύντομη παρουσίαση όλων των δράσεων που πραγματοποίησε το Σχολείο μας από την αρχή τού σχολικού έτους, οι οποίες κορυφώθηκαν την Ημέρα κατά τού Σχολικού Εκφοβισμού (5 Μαρτίου), ακούστηκε το τραγούδι «Νομίζεις δεν μπορείς» από τις μαθήτριες Δανάη Κολοτούρα, Σμαράγδα Καραμανώλη και Σύλβια Καρρά, σε στίχους και μουσική των μελών τής "Ομάδας Εθελοντικής Δράσης": Μαρίας Γκαμπέση, Κυριακής Ευθυμίου, Ελένης Καλέντζη, Νεφέλης Καντίδη και Χαράς Κατσαντώνη. Στο τραγούδι συμμετείχαν και οι μαθητές από τη Β΄ τάξη: Στέλιος Σβορώνος και Σέργιος Χρύσινας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, επιπλέον, τα μέλη τής «Λέσχης Εθελοντισμού»Νίκη Αρμυριώτη, Εριφύλη Γάτσιου, Νικολέττα Γαλάνη, Γρηγορία Καλαμούτσου και Έλενα Σιέτου.  Δείτε το βίντεο εδώ.



Η δεύτερη παρουσίαση τού Σχολείου μας από μέλη τού τμήματος Αγγλικών τής καθηγήτριας κ. Μαρίν αφορούσε σε μια εικονική δίκη με θέμα «Υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού». Σε ρόλους κατηγορούμενου, κατήγορου, μαρτύρων και προεδρείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες έδωσαν με παραστατικότητα ποικίλες διαστάσεις τού φαινομένου, ανέδειξαν προβληματισμούς, επεσήμαναν κινδύνους και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης.
Οι εικονικές δίκες αποτελούν έναν μοναδικό βιωματικό τρόπο προσέγγισης εννοιών και φαινομένων και προϋποθέτουν ενημέρωση, επιλογή και σύνθεση πληροφοριών, συνεργασία, φαντασία και την απόδοση των ρόλων με συνέπεια. Συμμετείχαν οι μαθητές: Άννα Αλεξανδρή, Λουίζα-Χριστίνα Αποστολάτου, Άλκης Γιαννόπουλος, Αλεξάνδρα Ηλία, Δημήτρης Καραμέτος, Εμμέλεια-Χριστίνα Καρρά, Ιωάννης Λιακόπουλος, Αρετή Μακρυνιώτη, Ιάσων Παπαστεργίου, Λουίζα Πισλή και Ελισάβετ Τσαμούταλη. Δείτε την εικονική δίκη εδώ:



Η εκδήλωση έδωσε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις 45 σχολείων τής Αττικής και να έρθουν σε επαφή με μια ποικιλία ερεθισμάτων και καλλιτεχνικών δημιουργιών, καθώς και να προβάλουν, παράλληλα, το δικό τους δυναμικό «ΟΧΙ» σε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού.