Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συμμετείχαν σε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη, από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Απριλίου 2024. Η εκδρομή διοργανώθηκε με σκοπό να αποκαλύψει στα παιδιά τις φυσικές ομορφιές τής μεγαλονήσου, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία, την παράδοση, καθώς και την κοινωνική ζωή τών νομών ΧανίωνΡεθύμνης και Ηρακλείου.


Πρώτος σταθμός τής εκδρομής  ήταν η Κνωσός, το σημαντικότερο κέντρο τού Μινωικού πολιτισμού, που αναπτύσσεται πάνω στο ύψωμα τής Κεφάλας με φόντο ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά τού Ηρακλείου. Με τη βοήθεια δύο έμπειρων ξεναγών, τα παιδιά περιηγήθηκαν στον μαγευτικό χώρο τού ανακτόρου τής Κνωσού, που αποτέλεσε την έδρα τού βασιλιά Μίνωα και με τον οποίο συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι τού Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και τού Δαίδαλου με τον Ίκαρο. Οι μαθητές είχαν τη σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά σημαντικά αρχαία μνημεία, όπως είναι η αίθουσα τού Θρόνου, το Μικρό Ανάκτορο και η Βασιλική Έπαυλη, καθώς και να θαυμάσουν τις περίφημες πολύχρωμες τοιχογραφίες.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο θεωρείται ένα από τα παλαιότερα τής χώρας μας και ένα από τα σημαντικότερα τής Ευρώπης. Το πολιτιστικό απόθεμα τού Μουσείου καλύπτει περίοδο επτά χιλιετιών, από τη Νεολιθική εποχή (7.000 π.Χ.) έως τους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Η περιήγηση ξεκίνησε από το ισόγειο τού Μουσείου με την καταπληκτική μινωική συλλογή αρχαιοτήτων, συνεχίστηκε στον όροφο με τις μινωικές τοιχογραφίες και τα εκθέματα των ιστορικών χρόνων και ολοκληρώθηκε στο ισόγειο με την περίφημη συλλογή των γλυπτών. Οι μαθητές βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από σπάνια εκθέματα που μέχρι τότε γνώριζαν μόνο από φωτογραφίες τού βιβλίου τής Ιστορίας, όπως είναι οι θεές τών όφεων από φαγεντιανή, το λίθινο ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής, οι τοιχογραφίες τού πρίγκιπα τών κρίνων και τών ταυροκαθαψίων, το χρυσό κόσμημα τών μελισσών και ο αινιγματικός ενεπίγραφος Δίσκος τής Φαιστού.

Το μεσημέρι γευμάτισαν στο υπέροχο χωριό Αρχάνες, που έχει βραβευθεί πανευρωπαϊκά ως πρότυπος παραδοσιακός οικισμός. Οι Αρχάνες είναι ένας αρχαίος τόπος γεμάτος πολύχρωμα αρχοντικά με ατμοσφαιρικές περίκλειστες αυλέςγραφικά σοκάκια και παραδοσιακές εκκλησίες. Το απόγευμα επισκάφθηκαν το CretAquarium – Θαλασσόκοσμος στις Γούρνες Ηρακλείου, που αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σύγχρονα ενυδρεία τής Μεσογείου και εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων τής θάλασσας αυτής με τη μοναδική βιοποικιλότητα. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα 200 διαφορετικά είδη ψαριών και μαλακίων τής μεσογειακής θάλασσας που φιλοξενούνται στα 61 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.800.000 λίτρων θαλασσινού νερού. Αμέσως μετά αναχώρησαν για την πόλη των Χανίων, όπου δείπνησαν και ξεκουράστηκαν στο ξενοδοχείο.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας, που βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας και αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο αφιερωμένο εξολοκλήρου στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε τη ροή τής ιστορίας. Το Μουσείο, που έχει διακριθεί ως το τέταρτο καλύτερο στο είδος του παγκοσμίως, επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 5.000 μαθητές και φοιτητές από τα σχολεία όλης τής Ελλάδας και τις σχολές Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών. Οι μαθητές τού Αρσακείου έγιναν για λίγο μικροί τυπογράφοι, καθώς χειρίστηκαν μαζί με το προσωπικό τού Μουσείου αυθεντικά μηχανήματα τού 19ου αιώνα που χρησιμοποιούνταν για να τυπώνονται βιβλία, εφημερίδες, κάρτες κ.λπ. Επίσης, παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με το πώς τυπώνονται οι εφημερίδες σήμερα, έμαθαν από ειδικούς επιστήμονες τα μυστικά τής Τυπογραφίας και θαύμασαν τη σπάνια συλλογή από βιβλία, όπως είναι η χειρόγραφη ποιητική συλλογή σε γλώσσα Φαρσί τού 18ου αιώνα και ο «Άτλας τού υπέρ ανεξαρτησίας Ιερού των Ελλήνων Αγώνος (1821-1828)» τού φιλέλληνα Πετρώφ τού 1887.

Μετά το Μουσείο Τυπογραφίας επισκέφθηκαντους τάφους των Βενιζέλων, δίπλα από την ιστορική εκκλησία τού Προφήτη Ηλία Χανίων. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι του χαρισματικού Έλληνα πολιτικού και επτά φορές πρωθυπουργού τής Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή Βενιζέλου. Το πάρκο όπου βρίσκονται οι τάφοι είναι ειδυλλιακό με πευκόδασος και πανοραμική θέα προς την πόλη τών Χανίων. Το μεσημέρι τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην οικία τού Ελευθέριου Βενιζέλου, στη Χαλέπα Χανίων, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα ανεκτίμητα κειμήλια και έργα τέχνης που συνδέονται με τη ζωή τού μεγάλου Έλληνα πολιτικού και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για το έργο του και την προσφορά του στην πατρίδα μας.
Ιδιαιτέρως συγκινητική υπήρξε η επίσκεψή τους στον χώρο όπου υπήρχε το μαύρο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη στιγμή τής απόπειρας δολοφονίας του το 1930.

Στη συνέχεια πήγαν στον Βοτανικό Κήπο Κρήτης, στις Φουρνές Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, όπου απόλαυσαν το γεύμα μας με τοπικά φαγητά τής Κρήτης. Ακολούθησε όμορφος περίπατος 2 ½ χιλιομέτρων στον Βοτανικό Κήπο, ο οποίος καλύπτει μια έκταση 200 περίπου στρεμμάτων και περιλαμβάνει φρουτόδεντρα από όλο τον κόσμο, βότανα, καθώς και φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά. Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος τού Κήπου, η οποία προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες, παγώνια και άλλα πουλιά. Πρόκειται για ένα πάρκο πρωτότυπο, όπου η διαμόρφωση τού εδάφους και το μικροκλίμα τής περιοχής το καθιστούν παράδεισο για χιλιάδες φυτά και ζώα.

Έπειτα, έκαναν τον απογευματινό τους περίπατο στο γραφικό ενετικό λιμάνι, περπάτησαν στην πολυσύχναστη αγορά φτάνοντας μέχρι τον περίφημο Φάρο, ο οποίος χτίστηκε από τους Ενετούς στην είσοδο τού λιμανιού και ανακαινίστηκε από τους Αιγύπτιους (1830-1840) στη σημερινή του μορφή. Αργά το απόγευμα επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, όπου δείπνησαν και ξεκουράστηκαν.

Το πρωί τής Παρασκευής 4 Απριλίου επισκέφθηκαν τη Μονή Αρκαδίου, που βρίσκεται 23 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τού Ρεθύμνου και αποτελεί ένα από τα πιο θρυλικά μοναστήρια τής Ορθοδοξίας. Η Μονή ιδρύθηκε γύρω στον 11ο μ.Χ. αιώνα από έναν μοναχό με το όνομα Αρκάδιος. Μέχρι το έτος 1600  είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή όλου τού κάστρου-μοναστηριού που υπάρχει μέχρι σήμερα, με ελάχιστες αλλαγές μέσα στη διάρκεια των χρόνων. Το πιο λαμπρό γεγονός που δόξασε τη Μονή αποτελεί αδιαμφισβήτητα το Ολοκαύτωμα τής 8ης Νοεμβρίου 1866, όταν και 964 Κρητικοί πολεμιστές και χωρικοί πολέμησαν με απαράμιλλη γενναιότητα εναντίον των Οθωμανών και θυσιάστηκαν για να σώσουν την πίστη και τα ιδανικά τους. Οι μαθητές άναψαν το κερί τους στη Μονή, άκουσαν με ενδιαφέρον την ομιλία ενός εμπνευσμένου ιερέα σχετικά με το Ολοκαύτωμα, που αποτελεί υπέρτατο παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας, και στο τέλος επισκέφθηκαν το Μουσείο και την Πινακοθήκη τής Μονής με τα θαυμάσια έργα τέχνης, καθώς και το Οστεοφυλάκιο.

Αφού γευμάτισαν σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, περπάτησαν στην πανέμορφη πόλη τού Ρεθύμνου. Εντυπωσιάστηκαν από τον περίπατό τους στην Παλιά Πόλη με τα υπέροχα μνημεία (ενετική κρήνη Ριμόντι, Νερατζέ τζαμί, κάστρο Φορτέτζα) και τα γραφικά δρομάκια με τα εντυπωσιακά σπίτια, τα ενετικά οικόσημα στις πόρτες και τα οθωμανικά τζαμιά με τους μιναρέδες. Επίσης, περπάτησαν στο ενετικό λιμάνι με θέα τον υπέροχο Φάρο. Το απόγευμα επέστρεψαν στα Χανιά, όπου και έκαναν μια υπέροχη βόλτα στα σοκάκια τής Παλιάς Πόλης.

Το πρωί τής τέταρτης ημέρας επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στη βορειοδυτική πλευρά τού λιμανιού τής πόλης τών Χανίων. Στον προθάλαμο τού Μουσείου δέσποζε η εντυπωσιακή μακέτα τής ενετικής πόλης τών Χανιών, γύρω από την οποία οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μια πολύ ωραία παρουσίαση από ειδικούς. Στη συνέχεια,  περιηγήθηκαν σε όλες τις αίθουσες τού ισογείου και τού 1ου ορόφου, όπου θαύμασαν σπάνια εκθέματα τής ελληνικής ναυτικής ιστορίας, όπως μοντέλα ιστορικών πλοίων, νομίσματα, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής και εξαρτήματα πλοίων από την αρχαιότητα ώς και τη μεταπολεμική περίοδο. Αυτό που συγκίνησε περισσότερο τα παιιδά ήταν το πολεμικό και φωτογραφικό υλικό από τη μάχη τής Κρήτης, που αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς σε αυτή παίζεται η τελευταία πράξη τού ελληνο-γερμανικού πολέμου.

Τέλος, ιδιαιτέρως ελκυστική για τα παιδιά υπήρξε η Έκθεση Θαλασσίου Περιβάλλοντος, όπου και ευαισθητοποιήθηκαν για τη διατήρηση τού θαλάσσιου οικοσυστήματος και την προστασία τού υπέροχου κόσμου των πλασμάτων που ζει στις ελληνικές θάλασσες.

Το μεσημέρι έφθασαν στο ιστορικό και πανέμορφο Θέρισο, το χωριό στο οποίο εκδηλώθηκε στις 10 Μαρτίου 1905 η ομώνυμη Επανάσταση από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με σκοπό την ενσωμάτωση τής Κρήτης στην Ελλάδα. Στο Θέρισο επισκάφθηκαν δύο χώρους εξαιρετικής ιστορικής αξίας: το Στρατηγείο τού Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια τής Επανάστασης το 1905, καθώς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο εκτίθενται κειμήλια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον αγώνα τών Κρητών αγωνιστών ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Αφού περπάτησαν για λίγο μέσα στη φύση με θέα το εντυπωσιακό φαράγγι τού Θερίσου, γευμάτισαν σε μια παραδοσιακή ταβέρνα και χόρεψαν με κέφι κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.

Όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμφώνησαν ότι αυτές οι 4 ημέρες τους γέμισαν με συναρπαστικές εικόνες και ευχάριστα συναισθήματα. Στην εκδρομή τούς μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.: Ευδοκία Πατσιλινάκου (διευθύντρια, αρχηγός εκδρομής), Αικατερίνη Ζωίδου (υποδιευθύντρια), Παντελής Κατηνιώτης, Ευάγγελος Αργυράκης, Άρτεμις Σούσου και Ευαγγελία Λουτριανάκη.