Αρσάκεια Ιωαννίνων
Επιμορφωτική συνάντηση για τη Ρητορική στην Εκπαίδευση

Οι φιλόλογοι τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Ελισάβετ Δεληγιαννάκη και Ευαγγελία Λουτριανάκη παρακολούθησαν τετράωρη επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Η Ρητορική στην Εκπαίδευση».

Μικροπλαστικά: Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα στις 16 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο, διάρκειας 2,5 ωρών, με θέμα: «Μικροπλαστικά: ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα τού 21ου αιώνα».

Συμμετοχή στα διασχολικά τουρνουά Debate & Forensics.

Η καθηγήτρια Αγγλικών τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Ευσταθία Παπαστόιτση, στο πλαίσιο τής εκπαίδευσής της για το πρόγραμμα τής πρωινής ζώνης τού Σχολείου "Debate & Forensics", συμμετείχε ως «shadow judge» στα ακόλουθα διασχολικά τουρνουά:

Στρατηγικές διδασκαλίας στο μάθημα τής Φυσικής Αγωγής

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Αναστασία Καραγιάννη, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, παρακολούθησε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Εφαρμογή στρατηγικών διδασκαλίας στο μάθημα τής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Επιμόρφωση των Συμβούλων Σχολικής Ζωής για την ενδοσχολική βία

Μετά από πρόσκληση των Συντονιστών και των Συντονιστριών Εκπαιδευτικού Έργου τού Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τής Β΄ Αθήνας σε εξ αποστάσεως επιμορφωτική συνάντηση για την ενδοσχολική βία, οι Υποδιευθύντριες τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού και Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής κ. Αικατερίνη Ζωίδου και Χρυσούλα Κλειδή παρακολούθησαν, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, τη σύγχρονη εξ αποστάσεως συνάντηση με θέμα «Αντιμετώπιση τής ενδοσχολικής βίας», με την Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια τού 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ κ. Ζωή Ταβουλάρη.

Ένα υποδειγματικό επιμορφωτικό σεμινάριο στην κβαντομηχανική
Ένα υποδειγματικό διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο διδασκαλίας τής Φυσικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  οι εκπαιδευτικοί τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τού κλάδου ΠΕ04 από τον κ. Ευάγγελο Γαζή, Ομότιμο Καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Συντονιστή Ελληνικών Ερευνητικών Ομάδων στα πειράματα ATLAS και CLIC τού CERN.

Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα  τους κανόνες ασφάλειας και τις μεθόδους προστασίας  στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών.
Οι διδάσκοντες Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία και Οικιακή Οικονομία στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού στο πλαίσιο του προγράμματος επιμορφώσεων που έχει ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το Π.Δ. 4823/ ΦΕΚ 136, τ. Α, 3/8/2021, άρθρα 95,96, παρακολούθησαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου σεμινάριο, διάρκειας μίας ώρας, με θέμα: «Ασφαλή Εργαστήρια», με εισηγητές τους κυρίους Αντώνιο Γλαμπεδάκη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό, MSc, Πιστοποιημένο Εκπαιδευτή Ενηλίκων και Μιχαήλ Γλαμπεδάκη, Ομότιμο Καθηγητή τού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πιστοποιημένο Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ενηλίκων. Το σεμινάριο παρακολούθησαν με αλφαβητική σειρά οι εκπαιδευτικοί: Μάρθα Αθανασοπούλου (βιολόγος), Ελένη Γαλιάνδρα (τεχνολόγος), Χρήστος Γεωργίου (φυσικός), Ευάγγελος Ζεβόλης (χημικός), Σοφία Καλοκαιρινού (φυσικός), Κωνσταντίνος Μιχόπουλος (φυσικός), Ευδοκία Πατσιλινάκου (χημικός) και Άρτεμις Σούσου (οικιακής οικονομίας).

Αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών - 5 Οκτωβρίου

“Σκηνοθετώντας το πορτρέτο τού εκπαιδευτικού με pixel”.
Ένα εργαστήριο διαφορετικό από τα άλλα.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, την Τετάρτη 05-10-2022, στο πλαίσιο τού προγράμματος επιμορφώσεων, που έχει ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το Π.Δ. 4823/ ΦΕΚ 136, τ. Α, 3/8/2021, άρθρα 95, 96, παρακολούθησε το διαδραστικό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Σκηνοθετώντας το πορτρέτο τού εκπαιδευτικού με pixel», με εισηγήτρια την κυρία Ειρήνη Παλαιολόγου, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, εξειδικευμένη στη διδασκαλία τής λογοτεχνίας και στη διαδικτυακή εκπαίδευση.
Στο μυαλό των περισσότερων έρχεται η εικόνα τού εκπαιδευτικού συνήθως με γυαλιά, να κρατά στο χέρι ένα ή παραπάνω βιβλία, μολύβια, τετράδια και με τον αόρατο χιτώνα τού υπερήρωα να μπαίνει τολμηρά στην αίθουσα διδασκαλίας, έτοιμος να μεταλαμπαδεύσει γνώσεις ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Στις μέρες μας όμως οι ανάγκες έχουν αλλάξει, η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας και πολύ συχνά η παραδοσιακή μας τάξη μετατρέπεται σε ψηφιακή, καθιστώντας την καθημερινότητά μας άλλοτε πιο εύκολη και άλλοτε πιο δύσκολη. Έτσι, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός οφείλει - ακόμα και στη φαντασία μας - να προσαρμόζεται διαρκώς και αντί για βιβλία να κρατά ένα tablet, αντί για μολύβια να έχει ψηφιακή γραφίδα και να χρησιμοποιεί τον αόρατο χιτώνα του για να προστατευθεί εν μέρει και ο ίδιος. Μόνον τα γυαλιά παραμένουν ως είχαν!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στις 5 Οκτωβρίου, το σχολείο μας αναγνωρίζει τον καθοριστικό - πλην όμως συνεχώς μεταλλασσόμενο - ρόλο του εκπαιδευτικού στην κοινωνία μας και τιμά το διδακτικό προσωπικό του. Για τον λόγο αυτό διοργάνωσε ένα διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα “Σκηνοθετώντας το πορτρέτο του εκπαιδευτικού με pixel”. Μέσω του εργαστηρίου αυτού έγινε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού τής εικόνας τού εκπαιδευτικού, φέρνοντάς την στη σύγχρονη, τεχνολογικά εξελισσόμενη διαδικτυακή εποχή, χωρίς να παραβλέπονται όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν παράλληλα. Απώτερος στόχος είναι να γίνει κατανοητή η σημασία της ψηφιακής αυτοπροβολής τού εκπαιδευτικού, διότι μέσω αυτής μπορεί να βελτιωθεί η σχέση του με τους μαθητές, ενώ ταυτόχρονα να μειωθούν περιστατικά κακόβουλων ενεργειών και παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Δεδομένου ότι η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται συνακολουθούμενη από την απεριόριστη φαντασία και εφευρετικότητα των μαθητών και ότι το παρόν νομικό πλαίσιο είναι κάπως ασαφές, έγκειται στον ίδιο τον εκπαιδευτικό να καθορίσει συνειδητά πλέον την εικόνα τού εαυτού του την οποία θέλει να προβάλλει, γνωρίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις και προστατεύοντας την ιδιωτικότητα και το έργο του.

Η Διευθύντρια
Ευδοκία Πατσιλινάκου

Σχέση τού εκπαιδευτικού έργου με ειδικές δεξιότητες των μαθητών

Ο Σύλλογος Διδασκόντων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, την Τετάρτη 07-09-2022, στο πλαίσιο τού προγράμματος επιμορφώσεων, που έχει ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το Π.Δ. 4823/ ΦΕΚ 136, τ. Α, 3/8/2021, άρθρα 95,96, παρακολούθησε το διαδραστικό σεμινάριο με θέμα: «Ανακαλύπτω και προάγω τις δεξιότητες των μαθητών με στόχο μια ευτυχισμένη και ασφαλή μαθητική κοινότητα» (διάρκειας 3,5 ωρών).

Ο Σύλλογος Διδασκόντων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, στο πλαίσιο τού προγράμματος επιμορφώσεων που έχει ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το Π.Δ. 4823/ ΦΕΚ 136, τ. Α, 3/8/2021, άρθρα 95,96, παρακολούθησε 2 σεμινάρια με κεντρικό άξονα την ψηφιακή τάξη μέσα από την πλατφόρμα e-arsakeio.