Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι καθηγήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, φιλόλογος κ. Βάλια Λουτριανάκη και Αγγλικής κ. Μαίρη Μαρίν, παρακολούθησαν το βιωματικό εργαστήριο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2016, με θέμα “GeoCapabilities 2: Teachers as curriculum leaders” (Γεω-Ικανότητες 2 - Οι καθηγητές ως ηγέτες της διδακτέας ύλης).
Το ''GeoCapabilities'' είναι ένα ερευνητικό έργο στο πλαίσιο τού Προγράμματος Comenius (Lifelong Learning) τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει διάρκεια 3 χρόνια (01/11/2013-30/10/2016).
Ο βασικός στόχος τού έργου είναι η ανάπτυξη και η πιλοτική εφαρμογή μιας online πλατφόρμας επαγγελματικής ανάπτυξης για καθηγητές Γεωγραφίας, η οποία θα τους προσφέρει μια σειρά πηγών και εργαλείων. Η αξιοποίηση τού υλικού τής συγκεκριμένης πλατφόρμας θα ενισχύσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα πέραν τής Γεωγραφίας, μέσω τής απόκτησης ''powerful knowledge'', η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές βιωματικής μάθησης για να ενισχύσει τις ερευνητικές δεξιότητες των μαθητών.
Το διαρκείας 5 ωρών εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στα Αγγλικά.
Καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με επικεφαλής τους εταίρους κ. Duncan Hawley τής Geographical Association, τον Dr Michael Solem και τον πρόεδρο τής EUROGEO, διακεκριμένο καθηγητή κ. Karl Donert παρουσίασαν την πιλοτική εφαρμογή τού υλικού που έχει ήδη δημιουργηθεί, ενώ οι προσκεκλημένοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, περιηγήθηκαν στην πλατφόρμα και συνέβαλαν στην αξιολόγηση τού υλικού, αφού τα σχόλια από την εμπειρία τους μαγνητοσκοπήθηκαν για να περιληφθούν στην ηλεκτρονική διαδραστική πλατφόρμα http://www.geocapabilities.org/.
Επιπλέον οι κ. Μαρίν και Λουτριανάκη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πρωτοποριακό Εργαστήριο Ηγεσίας που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο θερινό camp των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.