Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού έλαβαν μέρος 8th ATSMUN, Διαδικτυακό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Αρσακείων Σχολείων τής Πάτρας, στις 3,4,5 και 6 Νοεμβρίου 2022.

Το θέμα τού εφετινού συνεδρίου ήταν "Game Changers”.

Ύστερα από δύο συναπτά έτη λόγω τής πανδημίας, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην πόλη τής Πάτρας και να βιώσουν διά ζώσης τη μοναδική αυτή εμπειρία, όπως οι ίδιοι οι μαθητές τη χαρακτήρισαν.

Το ATSMUN αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη τής Πάτρας και κάθε χρόνο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς στην ατζέντα τού συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Επιπροσθέτως, το MUN των σχολείων τής Πάτρας ακολουθεί και συνδέεται με τα αντίστοιχα συνέδρια τής Χάγης.
Η επίσημη γλώσσα τού συνεδρίου είναι η Αγγλική, όπως ακριβώς και στις πραγματικές διαβουλεύσεις των συνεδρίων των Ηνωμένων Εθνών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εφετινό συνέδριο πατήστε εδώ στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.atsmun.gr/.

Στο συνέδριο συμμετείχαν από το Σχολείο 15 μαθητές από την Γ΄τάξη, οι: Αρχοντάκης Μιχαήλ, Βραχλιώτη Ξανθίππη, Γκουσιάκης Ιωάννης, Δαβάκη Μαρία, Δεληγιάννη Χριστίνα, Ζέικου Σοφία, Καρκαντάρη Ελένη, Κουτσιμάνης Γεώργιος, Κυριακόπουλος Κυριάκος, Μοράκης Εμμανουήλ, Μουζάκης Σπυρίδων, Μουζιούρα Ελένη, Μπρεμς Αλέξανδρος, Ούλμαν-Δερνιτσιώτης Λεωνίδας, Χαραλαμπάκης Εμμανουήλ, οι οποίοι εκπροσώπησαν τις χώρες τού Βελγίου, τής Κροατίας, τού Μαρόκο, τού Παναμά και τής Χιλής, σε θέματα που αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική τής κάθε χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

“Providing a legal framework towards safeguarding energy supplies.” (Παροχή νομικού πλαισίου για τη διασφάλιση τού ενεργειακού εφοδιασμού)

“The reintegration of Cuba into the inner-American system” (Η επανένταξη τής Κούβας στο εσω-αμερικανικό σύστημα) 

“The rule of law implementation in situations of fragility ” (Εφαρμογή κράτους δικαίου σε καταστάσεις αστάθειας)

Ουσιαστικά τα Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN) αποτελούν μια προσομοίωση των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών από μαθητές στους οποίους ανατίθεται να εκροσωπήσουν, τυχαία, μια χώρα κάθε φορά, με στόχο να επιλύσουν προβλήματα μέσω τού "διαλέγεσθαι" (debate), τής διαπραγμάτευσης (negotiation), τής αντιπαράθεσης (juxtaposition) και τού συμβιβασμού (compromising), ώστε να καταλήξουν σε ένα τελικό ψήφισμα (resolution), προτείνοντας λύσεις σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Τους μαθητές προετοίμασε και καθοδήγησε η καθηγήτρια Αγγλικών και Σύμβουλος MUN (MUN Advisor) κ. Ιωάννα Βασιλοπούλου.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις των μαθητών:

"Η γενική μου εμπειρία στο ATSMUN ήταν φανταστική! Αρχικά, έμαθα αρκετά για χώρες τού εξωτερικού. Επίσης, διεύρυνα το λεξιλόγιό μου στα Αγγλικά, και έκανα καινούργιους φίλους. Παρόλο που στην αρχή ήταν κάπως αγχωτικό και όχι τόσο γνώριμο, όσο περνούσε ο χρόνος ένιωθα όλο και πιο οικεία και ευχάριστα με τη διαδικασία."
Κυριάκος Κυριακόπουλος

"Είχα την μοναδική ευκαιρία να βρεθώ για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο MUN. Όταν το πρωτοάκουσα ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος. Μόλις ήρθε η μέρα που θα αναχωρούσαμε για την Πάτρα, μετά από πολύωρη έρευνα για τη χώρα που αντιπροσώπευα, τη Χιλή, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί αλλά και η αγωνία που μου είχαν δημιουργηθεί, εξαφανίστηκαν. Τα μόνα συναισθήματα που με κυρίευαν ήταν η προσμονή και η χαρά. Στη πρώτη μέρα τού συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με τις επιτροπές μας και να γνωρίσουμε καινούργιες και πολύ ξεχωριστές προσωπικότητες. Κάναμε συμμαχίες, ανταλλάξαμε απόψεις και κοινωνικοποιηθήκαμε. Τις επόμενες μέρες μέσα από την έρευνα που είχαμε κάνει για τις χώρες μας έπρεπε να ανταλλάξουμε επιχειρήματα και να ψηφίσουμε λύσεις για διάφορα επίκαιρα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθα να επιχειρηματολογώ, έκανα καινούργιες φιλίες, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και πάνω από όλα έμαθα να ακούω και να δέχομαι και διαφορετικές απόψεις και ιδεολογίες. Το MUN είναι μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία που την προτείνω σε όλους!"
Δαβάκη Μαρία

"Ονομάζομαι Αλέξανδρος Μπρεμς και την περασμένη εβδομάδα πήγαμε για τέσσερεις μέρες στην Πάτρα για να συμμετάσχουμε σε συνέδρια MUN στα Αρσάκεια Πάτρας. Αρχικά ήταν η συνολική εμπειρία μοναδική. Ακόμα περάσαμε αξέχαστες στιγμές εντός και εκτός τού σχολείου. Επιπλέον, ήταν τα συνέδρια αφάνταστα ενδιαφέροντα και μαθησιακά πολύ χρήσιμα. Τέλος, κοιτάζοντας πίσω νιώθω μόνο ευχάριστα συναισθήματα και ανυπομονώ για την επόμενη φορά."
Μπρεμς Αλέξανδρος

"Θεωρώ ότι ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα και το βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς έκανα νέες παρέες και βελτίωσα μέχρι έναν βαθμό τον γραπτό αλλά και τον προφορικό μου λόγο. Επίσης με εξέπληξε το γεγονός ότι ήρθαν παιδιά από όλο τον κόσμο. Ανυπομονώ για την επόμενη εκδήλωση!"
Χαραλαμπάκης Εμμανουήλ

"Εμένα προσωπικά μού άρεσε όλη η διαδικασία τού MUN, καθώς θα ΄θελα στο μέλλον να ασχοληθώ με την γεωπολιτική και την εθνολογία. ‘Ολη η διαδικασία με τα resolutions, τα speeches, τα debates τα λάτρεψα. Αν μπορούσα να βαθμολογήσω την εμπειρία μου θα ήταν ένα 9.5/10. Ελπίζω να ξαναπάω στο M.U.N.!"
Μοράκης Εμμανουήλ

"Ως πρώτη εμπειρία μου σε τέτοιου είδους συνέδριο είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και ενθουσιασμένη. Δεν ήμουν σίγουρη για το τι θα είχα να αντιμετωπίσω στο ανταγωνιστικό κομμάτι όσο και στο επίπεδο τής μελέτης. Το τελικό αποτέλεσμα θεωρώ πως ήταν εξαιρετικά θετικό όσον αφορά τον εαυτό μου αλλά και τους υπόλοιπους αντιπροσώπους τής επιτροπής μου. Αναπτύξαμε οικειότητα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με ομαδική δουλειά, φέραμε στην πραγματικότητα τις ιδέες που είχαμε ετοιμάσει. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι το άνοιγμα νέων δρόμων και η ανάπτυξη των διπλωματικών μας ικανοτήτων."
Καρκαντάρη Ελένη

"Προσωπικά, μου άρεσε πολύ η εμπειρία τού MUN. Η ιδέα και το concept τού προγράμματος αυτού με είχαν εντυπωσιάσει εξ αρχής και χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω. Η διαδικασία ήταν ενδιαφέρουσα, αν και όχι ακριβώς έτσι όπως την είχα στο μυαλό μου. Αυτό βέβαια είναι λογικό, αφού ήταν η πρώτη φορά που λάμβανα μέρος σε κάτι τέτοιο. Στην επιτροπή μου τα παιδιά ήταν όλα πολύ φιλικά κι ευγενικά, όπως και οι Chairs, και όλα ήταν πολύ οργανωμένα. Το πάρτι ήταν σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου στιγμές και μια από τις πιο ευχάριστες κι όμορφες αναμνήσεις που μοιράζομαι με φίλους. Αγάπησα την Πάτρα, κι ας μείναμε εκεί για λιγότερο από τέσσερεις μέρες. Το Αρσάκειο τής Πάτρας μού φάνηκε ιδιαίτερο σχολείο και το ξενοδοχείο ήταν καταπληκτικό κατά τη γνώμη μου. Έχοντας κατά νου πόσο τέλεια πέρασα τη πρώτη φορά που συμμετείχα σε MUN, ελπίζω στο μέλλον να μου δοθεί πάλι η δυνατότητα να λάβω μέρος και σε άλλα παρόμοια προγράμματα ή και στο ίδιο."
Βραχλιώτη Ξανθίππη