Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τα Αρσάκεια Γυμνάσια Ψυχικού, σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διοργάνωσαν και εφέτος από κοινού, για 13η συνεχή χρονιά, την εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες Σταδιοδρομίας».

Η εκδήλωση αυτή (το 1ο μέρος για το α΄τετράμηνο) εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής τού θεσμού τού ΣΕΠ στα Σχολεία μας και πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 25 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων.

Στις «Ημέρες Σταδιοδρομίας» προσκλήθηκαν 8 γονείς μαθητών μας, καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο, για να μιλήσουν στους μαθητές και τις μαθήτριες τής Γ΄τάξης σχετικά με τη φύση, τις συνθήκες εργασίας, τους τομείς απασχόλησης, τις προοπτικές των επαγγελμάτων τους, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

Σκοπός τής προσπάθειας αυτής είναι η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των μαθητών μας για τον κόσμο των επαγγελμάτων, προκειμένου να ενδυναμωθεί η επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Στις «Ημέρες Σταδιοδρομίας» συμμετείχαν οι ακόλουθοι ομιλητές:

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022:
οι κ. Μαρία Αβαράκη (μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Md, MSc, PhD), Ελένη Λινάκη (Web Developer and Internet Solutions Specialist), Λίλα Μακρογιάννη (κλινική ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια), Παναγιώτης Φλέσσας (δικηγόρος)

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022:
οι κ. Γεώργιος Καστής (διευθυντής ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών στον κλάδο τής Ιατρικής Απεικόνισης), Ελευθερία Κοτταρίδου (HR Operations Director στην Εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος), Δημήτρης Παλλαντζάς (μηχανικός Πληροφορικής στη Eurobank), Θωμάς Πουφινάς (επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών τού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).

Όσον αφορά στη διαδικασία διεξαγωγής τής εκδήλωσης, την καθεμία από τις προαναφερθείσες ημέρες μίλησαν στα παιδιά 4 επαγγελματίες.

Στην αρχή κάθε ομιλητής έκανε μια εισήγηση 15 λεπτών, με την οποία μετέφερε στους μαθητές, με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, προσφέροντάς τους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον επαγγελματικό του χώρο.

Στο τέλος, όταν ολοκλήρωναν τις εισηγήσεις τους όλοι οι ομιλητές τού πάνελ, ακολουθούσε συζήτηση με τα παιδιά, την οποία συντόνιζαν οι καθηγητές Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Κατερίνα Σουφλιά και Παντελής Κατηνιώτης.

Κατά τη διάρκεια τής συζήτησης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις γενικού περιεχομένου σε όλους τους ομιλητές και να διατυπώσουν τις απορίες τους για συγκεκριμένα σημεία των ομιλιών που άκουσαν, καθώς και τους προβληματισμούς τους σχετικά με μέλλον.

Αδιαμφισβήτητα, οι "Ημέρες Σταδιοδρομίας" υπήρξαν ιδιαιτέρως σημαντικές για τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας.
Ταυτόχρονα, αποτέλεσαν ένα σημαντικό κίνητρο ενίσχυσης τής μαθησιακής τους προσπάθειας και μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα των μαθημάτων.

Την επιμέλεια τής εκδήλωσης είχαν οι Διευθύντριες των Αρσακείων Γυμνασίων Ψυχικού κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου και Σοφία Γρατσία, ενώ την ευθύνη τής οργάνωσής είχαν οι καθηγητές-Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Παντελής Κατηνιώτης και Κατερίνα Σουφλιά.