Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, 21 μαθητές τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού οι οποίοι συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τριλογία τής Δημοκρατίας» ξεναγήθηκαν την αίθουσα 5 τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου εκτίθενται οι αρχαιότητες από την προϊστορική πόλη τής Πολιόχνης Λήμνου, την οποία μελετούν.

Οι αρχαιολόγοι τού Μουσείου δρ Κωνσταντίνος Νικολέντζος (προϊστάμενος τού Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων) και η δρ Κάτια Μαντέλη (αρχαιολόγος τού Τμήματος) υποδέχθηκαν τους μαθητές και τις συνοδούς καθηγήτριες κ. Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη (υπεύθυνη τής Υπηρεσίας Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων των Σχολείων τής Φ.Ε.), Σοφία Ορφανού-Γρατσία (διευθύντρια) και Ειρήνη Φαραντούρη (φιλόλογο) και συζήτησαν μαζί τους για τα εκθέματα από την προϊστορική πόλη τής Πολιόχνης Λήμνου, αλλά και για τη σημασία τής αρχαιολογικής αυτής θέσης στο πλαίσιο τής απαρχής τής δημοκρατίας και των πρώτων θεσμών της.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την τιμητική συνάντηση των μαθητών με τη Διευθύντρια τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρα Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, η οποία εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για το πρόγραμμα που υλοποιείται στα Σχολεία.

Το πρόγραμμα «Τριλογία τής Δημοκρατίας» εστιάζει στους τρεις κορυφαίους θεσμούς τής πολιτείας: τη Βουλή, την Προεδρία τής Δημοκρατίας και το Συμβούλιο τής Επικρατείας.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 μαθητές τής Β΄ τάξης, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας κ. Ειρήνης Φαραντούρη, θα μελετήσουν, στο πλαίσιο τής Ζώνης Πολιτισμού, την ιστορία τής χρήσης και των λειτουργιών των χώρων θέασης και ακρόασης, εστιάζοντας στον θεσμό τής Βουλής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, θα επικεντρωθούν στο «Βουλευτήριο» τής Πολιόχνης, το πρώτο βουλευτήριο τής Ευρώπης, διερευνώντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην ίδρυσή του την 4η χιλιετία π.Χ. στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.