Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 η Εποπτεία και ο Συντονισμός Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας διοργάνωσαν την Ημέρα Φυσικών Επιστημών, στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης.

Στην εκδήλωση οι μαθητές, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, προετοίμασαν και παρουσίασαν σε μαθητές και γονείς πειράματα στις Φυσικές Επιστήμες.

Την έναρξη τής ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτηςο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανέλυσε την αξία τής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστήμών.

Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής τής Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών τού ΕΜΠ κ. Ευάγγελος Γαζής αναφέρθηκε σε εφαρμογές των Φυσικών Επιστημών στην Τεχνολογία.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε 2 κεντρικές ομιλίες από τον κ. Δημήτριο Μούρτζη και τον κ. Μιχαήλ Κόκκορηβιωματικά εργαστήρια και πειράματα επίδειξης από τον κ. Νικόλαο Κλούρα, την κ. Ελένη Κουρέα και τον κ. Παναγιώτη Λάζο.

Παράλληλα με τις προηγούμενες δράσεις, πραγματοποιήθηκαν κουίζ γνώσεων στις Φυσικές Επιστήμες για την Γ΄ Γυμνασίου και την Α΄ και Β΄ Λυκείου, με τη συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών από το κάθε Σχολείο.

Συγκεκριμένα, από το Β΄ Αρσάκειο  Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχαν 40 μαθητές και μαθήτριες σε πειράματα, τα οποία παρουσίασαν με επιτυχία, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους.
Επίσης, 4 μαθητές τής Γ΄ τάξης συμμετείχαν στο κουίζ γνώσεων επιτυχώς.

Οι μαθητές και μαθήτριες Ζαρρή ΜαρίαΒάγιας ΠαναγιώτηςΔιγενή Σεβαστή-ΜικαέλλαΚοπανάκη ΚλεοπάτραΜουζάκης Σπυρίδων και Παταργιά-Γρηγοράτου Αλεξάνδρα, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Βιολογίας κ. Μαρίας Διακομανώλη, παρουσίασαν το πείραμα «Απομόνωση  χλωροφύλλης με διαχωρισμό φάσης και χρωματογραφία».

Οι μαθητές και μαθήτριες Γεωργαντέλη ΜαρίαΔαλακίδης Δημήτριος- ΑριστείδηςΒαλσαμή ΝικολέταΒλαστός ΝικόλαοςΔόγα ΕλένηΑλβανός Δημήτριος ΤαξιάρχηςΜαγουλά Νεφέλη και Μαντζιώρη  Ασημίνα, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Φυσικής κ. Αντωνίας Βασιλάκη, παρουσίασαν τα εξής πειράματα: «Ανασηκώνοντας ένα ποτήρι μόνο με τον αέρα», «Ένα αστειάκι με το νερό», «Ένα δύσκολο πρόβλημα για φίλους», «Στεγνό χαρτί κάτω από το νερό», «Τα ερωτευμένα μπαλάκια», «Παίζοντας με την ατμοσφαιρική πίεση κόντρα στη βαρύτητα»,«Τα συγκοινωνούντα ποτήρια», «Κατασκευάζουμε ένα αυτόματο ποτιστήρι (κούπα τού Πυθαγόρα)» και «Αγγίζοντας το νερό».

Οι μαθητές και μαθήτριες Χαραλαμπάκης ΕμμανουήλΧριστόφιλος ΓεώργιοςΤομπούλογλου Γρηγόριος-ΧρήστοςΚουτσούκου Μαρία ΕλένηΚιράνη ΑσπασίαΜιχαλόπουλος ΒασίλειοςΚυριακόπουλος Κυριάκος υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Χρήστου Γεωργίου παρουσίασαν το πείραμα «Χρώματα και Φάσματα».

Οι μαθητές και μαθήτριες Βραχλιώτη ΞανθίππηΒαγγελάτου ΣταυρούλαΔαβάκη ΜαρίαΔεληγιάννη ΧριστίναΜπρεμς ΑλέξανδροςΠανταζόπουλος Κωνσταντίνος-ΙωάννηςΣταυροπούλου ΆνναΣτρογγύλη ΠηνελόπηΚοτσώνα ΜαρίαΚωστάκη Αικατερίνη-ΜαρίαΜιχοπούλου ΕιρήνηΜουζιούρα ΕλένηΟρουντιώτη-Αλεξίου Αναστασία-ΠαναγιώταΠαπαγεωργίου-Χρόνη ΜαριλέναΠατέλη Μαρία-ΛυδίαΠουφινά ΑγγελικήΝικηφόρου Αικατερίνη Κωνσταντία υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χημείας Μαρίας Φιλιππάκου παρουσίασαν τα εξής πειράματα: « Μελετώντας τους φυσικούς δείκτες αλιζαρίνη και κουρκουμίνη», «Πόσο χλωριωμένο είναι το νερό σας;», «Φουλλερένιο από χαρτί».

Οι μαθήτριες Κυρνασίου ΔάφνηΚαρκαντάρη Ελένη, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Φανής Τριπολιτσιώτου παρουσίασαν «Γνωριμία με τα απολιθώματα» και «Τη χρήση των ορυκτών στην καθημερινή ζωή μας».

Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο κουίζ ήταν οι: Γκέλιας ΕυάγγελοςΙωαννίδη ΜάρθαΠανταζάτου-Λιβιέρ Αγγελική και Χατζής Σωτήριος.