Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη γνώρισαν από κοντά οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στην τετραήμερη εκδρομή τους, από τις 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2023, με συνοδούς καθηγητές τη Διευθύντρια κ. Γρατσία, την Υποδιευθύντρια κ. Δούβου και τους καθηγητές κ. Γεωργίου, Καραβασίλη, Κεφαλά, Νικητοπούλου, Παναγιωτοπούλου και Φιλιππάκου.

Από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έφθασαν με αεροπλάνο, με πορεία προς τα ανατολικά θαύμασαν τον Λέοντα τής Αμφίπολης και επισκέφθηκαν στην Καβάλα το βήμα τού Αποστόλου Παύλου και την παλαιά πόλη με το φρούριο, το Ιμαρέτ, το σπίτι και το άγαλμα τού Μεχμέτ Αλή και τον ιερό ναό τής Παναγίας.

Στη συνέχεια γνώρισαν την παλαιά πόλη τής Ξάνθης με το σπίτι τού Μάνου Χατζιδάκι και τα αρχοντικά των καπνεμπόρων, ένα από τα οποία έχει γίνει Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης προσκύνησαν τον Άγιο Νικόλαο και την Παναγία Παντάνασσα στη λίμνη Βιστωνίδα και γνώρισαν τον υδροβιότοπο τού Πόρτο Λάγος.
Τέλος, επισκέφθηκαν την Κομοτηνή με το Γενί Τζαμί και τα όμορφα γλυκά της.

Στην Αλεξανδρούπολη συνεργάστηκαν με μαθητές από το 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο και πραγματοποίησαν από κοινού μια καλή πράξη για τα Παιδικά Χωριά SOS. Γνώρισαν τον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο τής αρχαίας Ζώνης-Μεσημβρίας και τον Φάρο, έμβλημα τής πόλης.
Επίσης, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Εθνολογικό Μουσείο και επισκέφθηκαν την Καππαδοκική Εστία και το μουσείο με ενθύμια των προσφύγων από την Καππαδοκία.

Στον νομό Έβρου ενημερώθηκαν για το Δέλτα τού Έβρου στο περιβαλλοντικό κέντρο τής Τραϊανούπολης, θαύμασαν τη βυζαντινή εκκλησία τής Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, πέρασαν από το Τελωνείο και είδαν τη Γέφυρα των Κήπων, που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία.
Περπάτησαν, επίσης, στο Δάσος τής Δαδιάς και γνώρισαν την τέχνη τού μεταξιού στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί.

Από την Αλεξανδρούπολη επέστρεψαν με το αεροπλάνο στην Αθήνα κουρασμένοι αλλά και γεμάτοι από όμορφες εικόνες και αναμνήσεις!