Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Ποια είναι, όμως, η γλώσσα τής εικόνας; Τι είναι πλάνο και πώς χρησιμοποιείται είτε στην φωτογραφία είτε στον κινηματογράφο; Ποια η χρησιμότητα και τι πληροφορίες μας δίνουν ένα κοντινό πλάνο, ένα μεσαίο ή ένα γενικό πλάνο; Πόση σημασία έχει ο φωτισμός και πώς η οπτική γωνία λήψης μπορούν να εκφράσουν τις επιλογές τού φωτογράφου ή τού σκηνοθέτη;

Όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα μυστικά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, την Παρακευή 10 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές/-τριες τής Ζώνης Πολιτισμού τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, των τμημάτων τού Εθελοντισμού και τού Καλλιτεχνικού εργαστηρίου, που παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, στον χώρο τού Σχολείου, από την κ. Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτη και Διευθύντρια τού Κέντρου Εκπαιδευτικών Δράσεων και Οπτικοακουστικών Μέσων "Καρπού".

Το πρώτο μέρος τού σεμιναρίου ήταν θεωρητικό με προβολή φωτογραφιών ανά κατηγορία, για να κατανοήσουν οι μαθητές πώς «αυτό που κάνω» μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από διαφορετική ματιά κάθε φορά, που δίνει την δική της ιδιαίτερηπληροφορία.

Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και φωτογράφισαν από μια διαφορετική δράση, εφαρμόζοντας όσα είχαν διδαχθεί. Τα παιδιά συζήτησαν τα πλάνα και με κέφι και διάθεση πειραματισμού πέτυχαν πολύ ωραία αποτελέσματα! Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και σχολιασμός των επιλεγμένων φωτογραφιών κάθε ομάδας.

Το σεμινάριο αυτό ήταν μια εξαιρετική εμπειρία τόσο για τα παιδιά, που χάρηκαν και θα είναι σε θέση πλέον να φωτογραφίζουν μελλοντικές εθελοντικές δράσεις τού Σχολείου μας, όσο και για τους εκπαιδευτικούς που είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν.

Υπεύθυνες καθηγήτριες για το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι: κ, Βασιλική Χατζηλάκου, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών, και για τον Εθελοντισμό: κ. Σταματίνα Κουρή, φιλόλογος.
Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια του και τον κ. Κωνσταντίνο Αραμπατζή, Υποδιευθυντή τού Σχολείου μας.