Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές τού Β΄4 τμήματος τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού φιλοξενήθηκαν στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, όπου παρουσίασαν τις εργασίες τους για την απονομή Νόμπελ Λογοτεχνίας στους μεγάλους μας ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

Συγκεκριμένα, τους μαθητές τού Β΄4 υποδέχθηκε στο Αναγνωστήριο η Υπεύθυνη τής Κεντρικής Βιβλιοθήκης κ. Γεωργία Καβάγια, η οποία τους μίλησε για την ιστορία τής Βιβλιοθήκης, το πλούσιο υλικό που διαθέτει, τον ηλεκτρονικό κατάλογο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων να δανείζονται βιβλία.

Στη συνέχεια, με αφορμή τα 60 χρόνια από την απονομή τού βραβείου Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη (1963-2023), οι μαθητές Γιώργος Χατζόπουλος και Ίρις Χονδρογιάννη, αξιοποιώντας τα κείμενα τού βιβλίου τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, παρουσίασαν εργασίες σχετικά με τη ζωή, την ποιητική δημιουργία και την παγκόσμια εμβέλεια τού έργου των δύο βραβευθέντων Ελλήνων ποιητών.

Ακούστηκαν, επίσης, μελοποιημένα ποιήματά τους, προβλήθηκε βίντεο με τα κολλάζ τού Οδυσσέα Ελύτη και την τελετή βράβευσης από τη Σουηδική Ακαδημία, καθώς και τους "εικαστικούς διαλόγους"  ζωγράφων με ποιήματα των Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων που επέλεξαν οι μαθητές: Ασημένια Σπύρου, Ειρήνη Τσίρου, Ναταλία Φιλιππιάδη, Μαριάννα Χατζηβαγιάννη και Ίρις Χονδρογιάννη.

Οι μαθητές μελέτησαν την πλούσια βιβλιογραφία που διαθέτει η Βιβλιοθήκη των Σχολείων Ψυχικού, χάρηκαν την παρουσίαση των μαθητικών εργασιών στον φιλόξενο χώρο τής Βιβλιοθήκης και δανείστηκαν βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Την παρουσίαση του οπτικοακουστικού υλικού και την οργάνωση των εργασιών επιμελήθηκε η φιλόλογος τού τμήματος κ. Ειρήνη Φαραντούρη.