Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την προσφορά βιβλίων από μαθητές και καθηγητές τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στον «Ανέστιο», το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, το Σάββατο 1η Μαρτίου 2024, οι μαθητές τής Ζώνης Εθελοντισμού τής Γ΄ τάξης Γεώργιος Ζήρος, Γεώργιος Κουντούρης και Αντελίνα Παπαθεοδώρου μετέβησαν στο βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι και πήραν συνέντευξη από τον κ. Λεωνίδα Κουρσούμη, τον ιδρυτή του. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά τη διάρκεια τής οποίας ο κ. Κουρσούμης απάντησε στις ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές.

Αρχικά ο κ. Κουρσούμης επεσήμανε ότι επέλεξε το επάγγελμα τού βιβλιοπώλη, επειδή χαίρεται να βλέπει ανθρώπους να διαβάζουν βιβλία και να επιζητούν τη γνώση, παρ΄ όλο που το βιβλίο στις μέρες μας περνά κρίση. Το βιβλίο το αγαπούσε από την εφηβεία του και μία από τις πρώτες του εργασίες ήταν σε ένα βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια μίλησε για την απόφασή του κάποια στιγμή στη ζωή του, μέσα από πολλές δυσκολίες, να ιδρύσει το βιβλιοπωλείο του και το σθένος που χρειάστηκε για να το κάνει αυτό. Το πιο παλαιά βιβλία του είναι τού Ιωάννη τού Δαμασκηνού και τού Ιπποκράτη, που τυπώθηκαν και τα δύο στη Βενετία. Μίλησε, ακόμη, για τους αγαπημένους του συγγραφείς μεταξύ των οποίων ξεχώρισε τον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη. Μετά την κλοπή των των βιβλίων η προθυμία τού κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν είναι περισσότερα από πριν.

Εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός πως κάποια στιγμή ο Γάλλος πρέβης τού έφερε ο ίδιος βιβλία. Παρ΄όλα αυτά, όπως είπε, δεν φθάνει ο κόσμος να τους προσφέρει βιβλία, πρέπει και να αγοράζει. Επεσήμανε, επίσης, πως αντίστοιχη πρωτοβουλία ίδρυσης παλαιοβιβλιοπωλείου από αστέγους στο εξωτερικό αγκαλιάστηκε και ενισχύθηκε από το ίδιο το κράτος και από χορηγούς, κάτι που εδώ, δυστυχώς, δεν συμβαίνει. Μίλησε, μάλιστα, για την αναγκαιότητα παραχώρησης μιας αποθήκης, όπου θα μπορούν να αποθηκεύουν τα βιβλία τους.

Από τις εμπειρίες τής ζωής του συνειδοτοποίησε ότι έπρεπε να περάσει ό,τι πέρασε για να μάθει και ότι δεν πρέπει να παραιτείται κανείς, αντιθέτως πρέπει να έχει πάντα κουράγιο. Έκλεισε τη συνέντευξή του με την παρατήρηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει μόνο εάν αλλάξουμε εμείς. Οφείλουμε, λοιπόν, να γίνουμε όλοι καλύτεροι.

Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια και φιλόλογος κ. Σοφία Γρατσία και η φιλόλογος κ. Σταματίνα Κουρή.