Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι καθηγητές τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης (Φυσικής Αγωγής) και Χριστίνα Μιλτσακάκη (Οικιακής Οικονομίας) παρακολούθησαν, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Αντικαπνιστικές δραστηριότητες στην τάξη». Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον έλεγχο τού καπνίσματος με τίτλο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», για το Πρόγραμμα “Heart” σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, την Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας τού Πανεπιστημίου Harvard. Tο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Υπουργείο Παιδείας, από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2012.
Το εργαστήριο των εκπαιδευτικών ξεκίνησε με αντικαπνιστικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν μέσα στην τάξη, τις οποίες παρουσίασε η κ. Ιωάννου, Γενική Συντονίστρια Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τής Κύπρου. Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις στρατηγικές αντιμετώπισης των μαθητών που καπνίζουν στο σχολικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιναρδάτος, Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου, παρουσίασε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την εφαρμογή του στην πράξη, η κ. Ιωάννου μίλησε θέμα «Σχολείο χωρίς καπνό» και ο κ. Καρελλάς, ψυχοθεραπευτής, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας αποφεύγοντας το τσιγάρο. Τέλος, δόθηκαν συγκεκριμένες τακτικές κινητοποίησης και προσέγγισης των εφήβων από την κ. Αργυροπούλου-Πατακά, καθηγήτρια Πνευμονολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρόεδρος τού Συνεδρίου ήταν ο κ. Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, και συντονιστής τού εργαστηρίου ήταν ο κ. Βαρβαρήγος, βιολόγος στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου.