Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι καθηγήτριες Γαλλικών τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Έρη Λιάκου, Μαίρη Σερβετά και Βασιλική Κοντού παρακολούθησαν το 12ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τη Διδακτική τής Γαλλικής Γλώσσας με τίτλο «Ανανεωνόμαστε για να συνεχίσουμε».
Το σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα τής Γαλλικής Πρεσβείας, υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε στους χώρους τού Γαλλικού Ινστιτούτου, από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2015.
Η κ. Κοντού συμμετείχε ως εισηγήτρια σε ένα ατομικό ωριαίο εργαστήριο με τίτλο «Être harcelé, harceleur, médiateur. Découvrir, agir, créer, dramatiser en classe de FLE» («Με εκφοβίζουν, εκφοβίζω, διαμεσολαβώ: ανακαλύπτω, δρω, δημιουργώ, δραματοποιώ στην τάξη των Γαλλικών»). Πρόκειται για ένα σενάριο μαθήματος με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών γλωσσικού επιπέδου Β1-Β2 στο φαινόμενο τού σχολικού εκφοβισμού και τής διαμεσολάβησης, μέσα από την επεξεργασία ταινιών και φύλλων εργασίας και μέσα από την εκπόνηση διαθεματικών και διερευνητικών εργασιών.
Η κ. Λιάκου συμμετείχε ως εισηγήτρια σε δύο ατομικές ημίωρες παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσίαση είχε τίτλο «On raconte… des histoires! : du visionnage d'un film à l'écriture créative» («Αφηγούμαστε... ιστορίες! Από την κινηματογραφική ταινία στη δημιουργική γραφή») και περιελάμβανε δύο κύκλους δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση τού περιεχομένου μιας κινηματογραφικής ταινίας, προκειμένου να επιτευχθούν διδακτικοί στόχοι τού προγράμματος σπουδών, να μελετηθεί η δομή αφήγησης μιας ιστορίας και να δημιουργήσουν οι μαθητές τη δική τους πρωτότυπη εικονογραφημένη ιστορία.
Η δεύτερη παρουσίαση είχε τίτλο «Gastronomie française, Chefs renommés et Activités de classe» («Γαστρονομία, γαλλική κουζίνα και διάσημοι σεφ») και αφορούσε σε μια σειρά δραστηριοτήτων κατανόησης και παραγωγής λόγου βασισμένων σε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, με στόχο να διευρύνουν οι μαθητές τις γνώσεις τους σε θέματα πολιτισμού, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά.
Η κ. Σερβετά συμμετείχε ως μέλος τού Δ.Σ. τού Συνδέσμου στην Οργανωτική Επιτροπή για το τετραήμερο σεμινάριο καθώς και για το «21ο Σαλόνι Βιβλίου για την Διδασκαλία των Γαλλικών», που έγινε στον ίδιο χώρο, στις 5 Σεπτεμβρίου 2015.