Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο τμήμα Ν.4 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού η εποχή τού Φθινοπώρου έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό γιατί οι μαθητές και η νηπιαγωγός τους κ. Ζαφείρα Ντούλη παρατήρησαν πως η φύση έχει αποτρελαθεί! Ο ήλιος λάμπει αλλά δεν μας ζεσταίνει, τα δέντρα έχουν φύλλα αλλά δεν είναι πια πράσινα και βέβαια τα περισσότερα λουλούδια έχουν μαραθεί.
Έτσι, λοιπόν, αποφάσισαν να εξερευνήσουν τα μυστικά τής φύσης και ξεκίνησαν μαθαίνοντας για τη ζωή των δέντρων. Συζήτησαν, με τη βοήθεια εκπαιδευτικών βιβλίων τής βιβλιοθήκης τού Νηπιαγωγείου, πώς ένα δέντρο μεταμορφώνεται από σποράκι σε ένα αγέρωχο ψηλό δέντρο, ποια είναι τα μέρη του, τι συμβαίνει στα δέντρα όταν αλλάζουν οι εποχές και πώς ένα δέντρο λειτουργεί σαν φωλιά για ένα σωρό μικρά ή μεγάλα ζώα.
Ύστερα είχε έρθει η ώρα τής παρατήρησης. Οι μαθητές, αφού άγγιξαν και παρατήρησαν πραγματικό φλοιό δέντρου, επισκέφθηκαν την αυλή τού Σχολείου, αποτύπωσαν τους διαφορετικούς φλοιούς δέντρων σε χαρτί και στη συνέχεια ζωγράφισαν στο χαρτί-φλοιό μικρά έντομα που μπορεί να κατοικούν σε αυτόν. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια θησαυρών από τη "γωνιά τής φύσης", συζήτησαν για το πώς αναγνωρίζουμε την ηλικία των δέντρων και πώς προστατεύει ένα δέντρο τους καρπούς του με σκληρά και δυνατά περιβλήματα.
Τέλος, αφού μαθητές και νηπιαγωγός συμφώνησαν πως η φύση είναι πολύ σοφή και προστατευτική με τα παιδιά της, τα φυτά, αποφάσισαν πως οι έρευνές τους δεν θα σταματούσαν εκεί και έβαλαν μπρος για νέες φυσιολατρικές περιπέτειες!